1895 KIJKER Fouad Ahidar

Ivan Put

| Foaud Ahidar op avond van de regionale verkiezingen, trots op het resultaat van zijn partij.

Nog geen zicht op Brusselse coalitie, volgens Ahidar wil Open VLD niet met hem in zee

© Belga - BRUZZ
20/06/2024

De mogelijke toetreding van Team Fouad Ahidar tot de Brusselse meerderheid blijft, zeker na het veto van de Franstalige formateur David Leisterh (MR), moeilijk liggen. Volgens Ahidar wil ook Open VLD niet met hem in zee: “De druk op Van den Brandt is erg groot.”

Er is nog steeds weinig duidelijkheid over welke partijen deel zullen uitmaken van de regeringscoalitie aan Nederlandstalige zijde in Brussel. De onderhandelende partijen blijven daarover erg discreet.

Fouad Ahidar, jarenlang lid van Vooruit, haalde met zijn nieuwe lijst meteen drie zetels in het Brussels parlement. Daardoor is hij onmisbaar voor een Nederlandstalige coalitie waarin iedere partner een regeringslid kan krijgen, want er zijn maar drie Nederlandstalige regeringsposten in Brussel.

Verzuurde relatie

Maar volgens de oprichter van Team Fouad Ahidar zit Open VLD niet zo'n scenario te wachten. Ahidar zelf verklaarde donderdag aan Belga dat hij informeel van Open VLD vernomen had dat de partij niet met hem in zee wil gaan. De relatie van Ahidar met zijn voormalige partij Vooruit.brussels is bovendien erg verzuurd. En ook Cieltje Van Achter zei maandag dat N-VA niet met de partij in een regering wil.

Bij Elke Van den Brandt (Groen), die als kopstuk van de grootste fractie de formatie in de Nederlandse taalgroep leidt, wilde men donderdag enkel kwijt dat "we met iedereen praten”.

Grote druk

Zowel Fouad Ahidar als Sven Gatz (Open VLD) bevestigen aan Belga dat ze woensdag contact hadden met Van den Brandt. Voor Ahidar verliep het gesprek goed, "maar de druk op haar is erg groot". BRUZZ kon Ahidar donderdag nog niet bereiken voor een reactie.

Ans Persoons (Vooruit.brussels) en Benjamin Dalle (CD&V) die begin deze week als Brussels staatssecretaris en Vlaams minister op missie waren, zouden vandaag langsgaan. Van Achter had donderdagmiddag naar eigen zeggen nog geen uitnodiging gekregen.

Symmetrie met Vlaanderen

Ondertussen zei eregriffier van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Daniël Buyle dan weer donderdag in À la carte op BRUZZ dat de Vlaamse partijen in Brussel aan een formule zonder Team Fouad Ahidar werken. “Groen tast momenteel een meerderheid af met de drie partijen die ook in Vlaanderen rond de tafel zitten: N-VA, CD&V en Vooruit.brussels”, weet Buyle naar eigen zeggen uit heel goede bron. "Het voordeel daarvan is dat het VGC-college en de Vlaamse regering zo voor het eerst symmetrisch samengesteld zouden zijn. Dat maakt het makkelijker om subsidies te verdelen en het beleid op elkaar af te stemmen."

Budgettaire malaise

Aan Franstalige kant ontving formateur David Leisterh (MR) donderdagnamiddag directeur Serge Dupont van het Brussels Agentschap van de Schuld. Dat deed hij om zicht te krijgen op de budgettaire toestand van het Brussels Gewest. Die is allesbehalve rooskleurig.

Concreet bedraagt het begrotingstekort van het Gewest 1,32 miljard euro voor 2024. De directe schuld nam toe van 3,4 miljard euro in 2018 tot 10,4 miljard in 2023, verwacht wordt dat de schuld nog zal oplopen tot 11,5 miljard euro aan het einde van dit jaar. De rentelasten op die schuld stegen van 124 miljoen euro in 2018 naar 328 miljoen euro vandaag. Bij ongewijzigd beleid zullen die in 2029 aanzwellen tot boven de 800 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , brusselse regeringsvorming , Fouad Ahidar , David Leisterh , Elke Van den Brandt , Sven Gatz , Cieltje Van Achter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni