Olivier Maingain (Défi)

| Olivier Maingain (DéFi.)

Olivier Maingain past voor verkiezingen in juni

Emmanuel Vanbrussel, NLS
© BRUZZ
11/03/2024

Voormalig partijvoorzitter Olivier Maingain geeft aan niet te zullen figureren op de regionale Défi-lijst, noch op de federale. Reden is de weigering van voorzitter François De Smet om zijn kabinetschef te ontslaan, die volgens Maingain knoeide met stembiljetten. Dat zegt de voormalige partijvoorzitter in een interview met La Libre.

Het rommelt al enkele weken binnen de rangen van Défi, sinds het débacle rond de Brusselse lijsten vorige maand. Op 18 februari stemde de partijraad immers over een regionale lijst met gunstige plaatsen voor Maingain-getrouwen.

Het voorstel haalde, volgens de proclamatie op het einde van de vergadering, 84 ja-stemmen op 139. Daarmee werd met één stem verschil de vereiste bijzondere meerderheid van 60 procent gehaald. Toch werd de lijst niet officieel bekendgemaakt, tot grote verbazing van Maingain.

Een dag later stelde Abdullah Mohammad, de kabinetschef van voorzitter François De Smet, vast dat er maar 75 ja-stemmen zijn. Daardoor kon de Brusselse lijst niet bevestigd worden. Uit de hertelling zouden er ook geen 139, maar 140 stemmen uitgebracht zijn.

Boycot

Daarop beschuldigde Maingain de kabinetschef van fraude met de stembiljetten, en eiste hij het ontslag van Mohammad tijdens een persconferentie. Ook De Smet trommelde te pers bijeen, en stelde dat er sprake was van "een materiële fout" en dat zijn kabinetschef dat alleen maar heeft vastgesteld. Hij vroeg een nieuwe stemming te organiseren en eist excuses van Maingain.

Maar Maingain hield voet bij stuk en dreigde met een vertrek uit de partij als het tot nieuwe stemming zou komen. Het jarenlange boegbeeld raakte echter steeds meer geïsoleerd in de partij, nadat de zwaargewichten van Défi 23 februari in een gezamenlijke brief opriepen om de strijd met De Smet de staken.

Een nieuwe partijraad op 7 maart kon geen verzoening bieden. Maingain boycotte de vergadering en zakte vanuit zijn vakantieverblijf in Frankrijk zelfs niet af naar Brussel. Het kwamniet tot een herstemming, maar de partij zei na afloop wel formeel dat er "redelijke twijfel" bestaat over het resultaat. De partijraad besliste via handopsteking dat er binnen de tien dagen een nieuwe stemming komt.

Lokaal niveau

Volgens de huidige burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe is die vergadering niet correct bijeengeroepen. Maingain geeft daarnaast aan in een interview met La Libre niet te zullen deelnemen aan de regionale en federale verkiezingscampagnes van DéFi.

Dat de kabinetschef van De Smet zijn functie mag behouden, stoot de voormalige voorzitter nog steeds tegen de borst. “Mohammad heeft niet langer het vertrouwen van sommige partijleden, en zeker niet van mij. Een nieuwe kabinetschef aanstellen lijkt me essentieel om de interne geloofwaardigheid van de partij te herstellen,” klinkt het bij Maingain.

Didier Gosuin, een andere grote naam uit de partij, stelde nog voor dat Maingain de Kamerlijst zou steunen en dat hijzelf de lijst voor Europa zou trekken. “Maar voor mij is het definitief, ik zal op 9 juni op geen enkele lijst staan, noch regionaal, noch federaal. Een vervangende plaats op de federale lijst had ik kunnen aanvaarden, maar ik wil me volledig wijden aan mijn gemeente.”

Respect

Tot een exit van Maingain uit de partij zou het wel niet komen. “Degenen die zeggen dat ik naar een andere partij trek, houden zich bezig met laster en middelmatigheid. Echter, als de zaken blijven zoals ze zijn, neem ik niet deel aan de verkiezingscampagne. Ik plaats mezelf in een reserve. Maar ik zal wel blijven aangeven welke kandidaten het vertrouwen op onze lijsten verdienen, en welke niet.”

Maingain geeft tot slot aan nog veel respect voor De Smet te hebben. “Ik ben het nooit oneens met hem geweest over belangrijke thema’s, nooit over de algemene partijlijn. Ik vraag hem uitsluitend om zijn rol als partijvoorzitter op te nemen.”

“Als partijvoorzitter ben ik steeds in staat geweest om te verzoenen, soms ten koste van de zaken die ik juist achtte. De enige vraag die De Smet zich moet stellen, is deze: wil hij de cohesie, kracht en eenheid van de partij behouden, of zijn kabinetschef verdedigen?” besluit Maingain.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni