KH/BRUZZ

| De sfeer zat erin bij de MR zondagavond.

Overwinningsroes bij de MR: ‘Nu feesten en straks verantwoordelijkheid nemen’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
10/06/2024

Feeststemming bij de MR zondagavond. Voor het eerst in 20 jaar zijn de liberalen nog eens afgetekend eerste in het Gewest. “Er ligt enorm veel werk op de plank.”

De Franstalige liberalen hadden zondag verzamelen geblazen in Coco Brussels, een club met rode pluche in de hoogstad, nabij Louiza. Een cocktailbar op het buitenterras, een groot scherm en een voorspelde overwinning die waarheid werd, meer was er niet nodig voor een uitgelaten stemming.

“Ik zie dat we alvast in Anderlecht en Molenbeek fors vooruit gaan,” stelt Youssef Handichi (ex-PTB) vast. “Daar ben ik blij om, de strategie om ook op die populaire buurten te focussen, heeft gewerkt.”

“Met wie we straks in zee willen gaan?” Bertin Mampaka, die ook al overstapte uit een andere partij (Les Engagés), moet niet lang nadenken. “Les Engagés, en dan moeten we kijken hoe het mathematisch zit. Het zou wel eens kunnen dat we de PS nodig hebben en die gaan ons daar ook flink voor laten betalen.”

‘Feest wat, maar niet te veel, want onverwinnen is ook verantwoordelijkheid nemen,’ is de teneur in de speech van Georges-Louis Bouchez.

De MR-avond kabbelt wat verder tot rond 22uur dan de voorzitter en de kopstukken hun intreden maken. Het muziekvolume gaat de hoogte in, "we will rock you" van Queen schalt door de luidsprekers en het publiek gaat voor eerst uit zijn dak. Georges-Louis Bouchez speecht en raakt daarbij verschillende snaren: die van de overwinningsvreugde, maar ook die van de verantwoordelijkheid: ‘Feest wat, maar niet te veel, want onverwinnen is ook verantwoordelijkheid nemen,’ is de teneur.

Als we eindelijk David Leisterh voor onze camera krijgen, zit de boezemvriend van Bouchez (ze leerden elkaar ooit kennen in een bar toen ze net alletwee hun lief waren kwijtgespeeld) op dezelfde golflengte. “We zijn al lang bezig, we hebben fiches voorbereid en al aan een programma gewerkt,” legt Leisterh uit in vlot Nederlands. “We weten wat we willen doen en we weten hoe we het willen doen. Nu gaan we proberen partners te vinden die met ons hervormingen willen lanceren.”

Tijd om te hervormen

Welke partners kunnen dat zijn? “We kunnen zeker met Les Engagés of Défi samenwerken. We zullen zien of dat mathematisch genoeg is. Ik heb een goed contact met iedereen en ik geloof ook dat iedereen het signaal van de Brusselaar begrepen heeft: het is tijd om te hervormen.”

Leisterh beseft dat hij wel eens veroordeeld zou kunnen worden tot een samenwerking met de PS, die min of meer standhoudt in Brussel. “Het zou kunnen dat het de PS wordt. Maar onze score geeft ons ook de kracht om die hervormingen die we voor ogen hebben te lanceren.”

Wat zijn die hervormingen dan? “We moeten het budget weer in evenwicht krijgen, zorgen dat genoeg mensen aan het werk raken, dat er veiligheid op straat komt en dat er geen files meer zijn in de stad. Er is enorm veel werk op de plank.”

En weg is de kandidaat minister-president, richting nog maar een televisiestudio. Het aanwezige publiek blijft nog even. De muziek is te goed, de cocktails te lekker en de overwinning te zoet om nu al te vertrekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni