20240328 Regeringsrapport Ans Persoons (Vooruit) 2

| Ans Persoons (Vooruit)

Regeringsrapport van Ans Persoons (Vooruit): 63/100

© BRUZZ
10/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni maakten BRUZZ en BX1 het rapport op van de Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Ans Persoons (Vooruit).

Bevoegdheden

  • Brusselse regering: staatssecretaris voor Stedenbouw, Brandweer en Internationale betrekkingen.

Ans Persoons nam in juni vorig jaar de fakkel over van Pascal Smet, maar ze moet toen zeker hebben vastgesteld dat er nog heel veel werk op de plank ligt. In die mate dat er op dit moment zo goed als niets definitief is goedgekeurd. Zo riskeert ze met lege handen naar de kiezer te gaan.

Een grote opdracht was de hervorming van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Vergunning (GSV). Pascal Smet heeft het werk van de vorige regering in de vuilnisbak gekieperd en is helemaal van vooraf aan begonnen. Good Living, zoals het nu heet, is een catalogus aan regels en doelstellingen die niettemin cruciaal is voor het toekomstige uitzicht van de stad. De nieuwe GSV dreigt echter, zonder advies vooraf van de Raad van State, in een juridisch moeras te verzeilen.

"Visie te over, maar de oogst is mager"

De hervorming van het Stedenbouwkundig Wetboek is niet klaar. Er komt alleen een kleine hervorming. Ook de stedenbouwkundige lasten waren aan vernieuwing toe. Ans Persoons indexeert ze en gebruikt ze als instrument om het aantal sociale woningen te verhogen.

Persoons besliste ook om gebouwen die Unesco-werelderfgoed zijn, enkele dagen per jaar verplicht open te stellen voor het grote publiek. Daarmee heeft ze een haast historische strijd gewonnen tegen de erven van het Stocletpaleis.

Smet en Persoons hebben hun bevoegdheid stedenbouw aangewend om de stad in een nieuwe plooi te leggen. Dat is een trendbreuk met de vorige regeringen. Maar of die hervormingen de eindmeet halen, valt af te wachten.

Op het vlak van buitenlands beleid is de balans gemengd. Pascal Smet heeft zowat de hele wereld afgereisd om Brussel mee op de kaart te zetten, maar hij zal hier toch vooral herinnerd worden als de staatssecretaris die ontslag moest nemen nadat hij Iraanse burgemeesters had uitgenodigd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni