Brussels parlement via Facebook

Spanningen rond formatie voelbaar bij de parlementaire werkzaamheden

© Belga
18/03/2025

De spanningen rond de moeizame formatie voor een Brusselse regering, negen maanden na de verkiezingen, sijpelen ook door in de werking van de commissies van het Brussels parlement. Zo werd dinsdag tweeënhalf uur gediscussieerd over de agenda in de commissie Binnenlandse Zaken.

De PS verweet commissievoorzitster Aline Godfrin (MR) dat ze een zware schending van het reglement had gepleegd door een stemming achter gesloten deuren te weigeren over een mogelijke hoorzitting van de federale ministers van Binnenlandse Zaken (Bernard Quintin, MR) en Justitie (Annelies Verlinden, CD&V) over het drugsgeweld in het Brussels gewest.

Bij monde van Marc-Jean Ghyssels had de PS een vraag ingediend om de federale ministers uit te nodigen voor een debat over de problematiek na de vraag naar meer middelen van de Brusselse procureur. Dat de commissievoorzitster weigerde de vraag ter stemming te leggen, is voor de PS een "ontkenning van de democratie" en "een schandalige manier om een essentieel debat over de veiligheid in Brussel te blokkeren", wat een flagrante overtreding van het reglement betekent volgens de Franstalige socialisten.

'Vertragingstactieken'

Ecolo-fractieleidster Zakia Khattabi hekelde meer in het algemeen "de vertragingstactieken van de MR-commissievoorzitters" bij de organisatie van commissiewerkzaamheden: zo zouden ze teksten niet op de agenda zetten en weigeren procedurele stemmingen te houden als dit misschien niet in hun voordeel is. "Uit onvrede met het blokkeren van de regeringsvorming verhinderen ze het parlement om buiten hun eigen politieke agenda te werken," merkte ze op.

Op een vraag van Belga zei commissievoorzitster Aline Godfrin (MR) dat ze gewoon weigerde om "overhaast" te handelen en dat ze eerst juridische verduidelijking wilde over de regelingen voor het horen van ministers van een ander machtsniveau en de procedurele kwesties die gerespecteerd moeten worden alvorens in te stemmen tot dergelijke verzoeken. Ze benadrukte dat ze hoorzittingen niet zou uitsluiten, afhankelijk van de verstrekte verduidelijkingen.

Brussel zonder regering

Meer dan tien maanden na de verkiezingen is een politiek akkoord in Brussel verder weg dan ooit. BRUZZ vraagt zich af ‘Hoelang nog?’ en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni