Van den Brandt start woensdag onderhandelingen: 'Groen is onmisbaar'

TP
© BRUZZ
10/06/2024

Groen is de grote overwinnaar aan Nederlandstalige kant van het Brusselse politieke spectrum. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt trok de lijst in Brussel en kwam maandagochtend bij BRUZZ-radio vertellen wat dat betekent voor de partij. “Vorige keer was de coalitievorming voor de hand liggend. Nu is dat niet het geval.”

Elke Van den Brandt kan zich in Brussel tot winnaar uitroepen van de verkiezingen. Toch lijkt het niet evident om een groen beleid te voeren in een land dat gisteren vooral geel en zwart kleurde. Van den Brandt is het daar niet mee eens. “Het heeft absoluut zin om een groen beleid te voeren”, zegt ze daarover. “Daarbij heeft Groen het in Gent ook erg goed gedaan. Schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw (Groen), heeft ingezet op de stad. Zo hebben zij van Gent een zachte stad gemaakt met plaats voor mensen en ontmoeting”, voegt Van den Brandt nog toe.

Ook in Brussel wil Van den Brandt een zachte stad creëren en blijven inzetten op het mobiliteitsplan Good Move. "Aan de resultaten te zien, wordt dat plan bij een grote groep Nederlandstalige Brusselaars goed onthaald. Nu is het wachten op de analyses of de Nederlandstaligen duidelijk voorstander zijn en of ook veel Franstaligen op onze partij gestemd hebben. Ik kon voelen tijdens de campagne dat wij veel steun kregen van Nederlandstalige kiezers. Aan de resultaten van de Franstalige kant is wel te merken dat de kaarten daar heel anders gelegd zijn.”

Coalitievorming

Vanaf woensdag zal Van den Brandt iedereen uitnodigen om te onderhandelen over een Nederlandstalige coalitie. Daarbij zal Groen zoals altijd eerst met de grootste partij aan tafel gaan. Dat is de underdog van deze verkiezingen, Team Fouad Ahidar. “Ik kan Fouad Ahidar alleen maar feliciteren met zijn overwinning. Hij heeft al laten weten dat hij bereid is om in gesprek te gaan”, aldus Van den Brandt. “Maar een coalitie vormen aan Nederlandstalige kant zal niet evident worden.”

MR en de PS zijn de twee grootste Franstalige partijen, maar indien zij de mobiliteitspost van Van den Brandt zouden willen claimen, lijkt ook daar een coalitie moeilijk te vormen. “Iedere stem die ik heb gekregen, is een mandaat om verder te doen met een mobiliteitsbeleid dat inzet op meer plaats voor mensen, voor ontmoeting en veilig verkeer voor onze kinderen. Ik zal die stemmen verdedigen en vechten voor wat ik waard ben”, verklaart Van den Brandt. “Aan Nederlandstalige kant is Groen onmisbaar. Ze kunnen ons dus niet zomaar opzij zetten. Daar zullen de Franstaligen rekening mee moeten houden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Groen , Elke Van den Brandt , Good Move , Fouad Ahidar , MR , PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni