9 juni 2024: Elke Van den Brandt (Groen) in The Claridge bij de bekendmaking van de kiesresultaten.

Emiel Viellefont/EMVLSTUDIO

| Informateur Elke Van den Brandt (Groen) heeft regelmatig contact met haar Franstalige evenknie David Leisterh (MR).

Voorlopig nog geen doorbraak in Brusselse formatie: 'Informele week'

© Belga
08/07/2024

Een doorbraak in de formatie aan Nederlandstalige kant voor een Brusselse regering lijkt niet voor deze week, blijkt uit een rondvraag bij de verschillende spelers. "Het wordt een behoorlijk informele week," klinkt het bij een medewerker.

Informateur Elke Van den Brandt (Groen) werkt aan een coalitie met Groen, Open VLD, Vooruit.brussels en CD&V, maar Benjamin Dalle (CD&V) blijft de boot nog afhouden. Een coalitie met vier ligt moeilijk omdat er maar drie Nederlandstalige mandaten in de Brusselse regering te verdelen zijn.

De verschillende pistes om hiervoor een oplossing te vinden worden momenteel technisch en juridisch onderzocht. Mogelijk zou Dalle de prijs willen opdrijven voor een toetreden van de CD&V tot de coalitie, is nog te horen.

Van den Brandt heeft ook regelmatig contact met haar Franstalige evenknie David Leisterh (MR) zonder dat er onderhandeld wordt. Beiden zouden elkaar dinsdag zien, is te horen, maar dat kon niet bevestigd worden. Naast bilaterale contacten heeft de informateur ook nog contacten met het middenveld en de gewestelijke organisaties.

Verrassing

Intussen blijft het wachten op de 'verrassing' die Fouad Ahidar vorige week aankondigde. Hij verklaarde toen dat er gesprekken gestart kunnen worden tussen Groen, Vooruit en zijn Team Foaud Ahidar. MR en Open VLD hebben echter een veto gesteld tegen het toetreden van het Team tot de Brusselse regering.

Fouad Ahidar verklaarde maandag aan Belga dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau hem gezegd heeft dat hij in de Brusselse regering moet, maar de woordvoerder van Rousseau zei aan Belga van niets te weten. Bij de Brusselse afdeling valt te horen dat er een Whatsapp-conversatie is geweest tussen beiden en dat Ahidar daar wellicht verkeerde conclusies uit getrokken heeft.

Aan Franstalige kant wordt overigens ook niet meteen een doorbraak verwacht. Daar wacht de PS op een startnota van informateur Leisterh om gesprekken te starten met de MR en Les Engagés.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni