| Sophie in 't Veld is Europees lijsttrekker van Volt België.

Rechter beslist dat VRT lijsttrekker Volt België niet moet laten deelnemen aan debat

© Belga
31/05/2024

De VRT moet de lijsttrekker van de partij Volt België niet laten deelnemen aan het Europees lijsttrekkersdebat dat vrijdagavond plaatsvindt. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel in kort geding beslist, zo meldt de partij zelf op haar website en dat blijkt ook uit het vonnis van de rechtbank. Volgens de rechtbank kon de VRT de deelname van Volt België weigeren omdat de partij geen volledige lijst met effectieve kandidaten en opvolgers heeft, en bij de vorige Europese verkiezingen geen verkozene had behaald in België.

De VRT maakte op 23 april 2024 via haar website bekend dat zij in aanloop naar de Europese verkiezingen op vrijag 31 mei een debat zou organiseren en uitzenden op Canvas en via livestream op VRT MAX, waar 'de zeven lijsttrekkers' met elkaar in debat zouden gaan.

Volt België schreef daarop de VRT aan met de dringende vraag om te mogen deelnemen aan dat debat, aangezien er geen zeven maar negen lijsttrekkers zijn en de lijsttrekker van Volt noch die van Voor U was uitgenodigd.

De VRT ging niet op die vraag in en voerde daarvoor aan dat Volt België geen volledige lijst met effectieve kandidaten en opvolgers heeft, en bij de vorige Europese verkiezingen geen verkozene had behaald in België. Volt had wel twee verkozenen in het Europees Parlement, maar één van hen was in Nederland verkozen en de andere in Duitsland.

De partij stapte daarop naar de kortgedingrechter, maar die heeft haar nu ongelijk gegeven. Volgens de rechtbank zijn de door de VRT gehanteerde criteria objectief, omdat ze meetbaar en niet voor interpretatie vatbaar zijn, en redelijk in het licht van de redactionele autonomie en de vrijheid van de omroepen om in debatten het aantal deelnemers te beperken.

De lijsttrekker van Volt België op de Nederlandstalige lijst is Sophie in 't Veld. De Nederlandse woont sinds 1994 in Brussel en werkte van 2004 tot 2023 als Europarlementslid voor het links-liberale D66. In oktober vorig jaar raakte bekend dat ze de overstap maakt naar Volt België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Europees Parlement , Volt , Volt België , Europese Verkiezingen , debat , vrt , verkiezingsdebat , Sophie in 't Veld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni