BRUZZ

| De drie lokale lijsttrekkers die in Ganshoren een voorakkoord sloten: gemeenteraadslid Karima Souiss (PS+Citoyens), burgemeester Jean-Paul Van Laethem (Lijst Burgemeester) en schepen Grégory Rase (DéFI)

Voorakkoord LB-PS-Défi in Ganshoren, MR uitgesloten

© Belga - BRUZZ
31/05/2024

Drie partijen in Ganshoren hebben vrijdag aangekondigd dat ze een voorakkoord hebben gesloten. Het gaat om de meerderheidspartijen Lijst Burgemeester van Jean-Paul Van Laethem en Défi, plus de huidige oppositiepartij PS+ Citoyens. MR wordt in Ganshoren aan de kant geschoven, ten voordele van de socialisten.

De drie partijen doen hun aankondiging op meer dan vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Samen verkondigen ze "in alle transparantie en uit respect en eerlijkheid voor de kiezers" dat de nieuwe meerderheid op verkiezingsdag in voege zal treden. De MR, die nu nog mee bestuurt, maakt geen deel uit van de formule.

Het huidige college van burgemeester en schepenen in Ganshoren bestaat uit het voormalige ProGanshoren, dat zal worden omgedoopt tot Lijst Burgemeester (LB, samengesteld uit Les Engagés, CD&V en onafhankelijken), en de partijen MR en Défi. In de oppositie zetelen nu nog lijst SamenEnsemble (PS, Vooruit en Open VLD), N-VA en Ecolo-Groen.

Na de verkiezingen van 2018 leverde ProGanshoren eerst met Pierre Kompany (Les Engagés, toen cdH) de burgemeester, in 2022 nam zijn partijgenoot Jean-Paul Van Laethem de sjerp over. Dit najaar trekt burgemeester Van Laethem dus met LB naar de kiezer.

'Veel punten van overeenstemming'

Hoewel ook de twee toekomstige coalitiepartners met een eigen lijst naar de verkiezingen trekken en een campagne met eigen prioriteiten op poten zullen zetten, geven de partijen nu al aan dat ze samen in zee willen gaan en een nieuwe meerderheid op poten willen zetten na 13 oktober. Dat doen ze naar eigen zeggen omdat ze "veel punten van overeenstemming zien" tussen de drie lokale partijen.

"De inwoners van Ganshoren hebben de vele projecten kunnen waarderen die binnen de huidige meerderheid door LB en Défi zijn uitgevoerd om van Ganshoren een gemeente te maken waar het goed wonen is", zo klinkt het bij de toekomstige meerderheid in een persbericht. LB, PS+Citoyens en Défik willen in de volgende bestuursperiode inzetten op een properder en veiliger Ganshoren.

De lijst PS+Citoyens zal getrokken worden door gemeenteraadslid Karima Souiss, de Défi-lijst door schepen Grégory Rase.

Menukaart

“Deze aankondiging is niet zo vreemd", reageert burgemeester Van Laethem, die opkomt met zijn eigen lijst. "Er zijn al voorkeurscoalities en voorakkoorden bekendgemaakt in Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Jette...Ik vond het nu opportuun om in alle transparantie aan te kondigen met wie ik graag verder wil tot 2030. Zo maken we de kiezer duidelijk op welke politieke blokken ze kunnen stemmen, ik heb bij wijze van spreken het menu voorgesteld.”

In het menu van Van Laethem zitten geen blauwe ingrediënten meer. Hij laat MR vallen als gewenste coalitiepartner, terwijl ze in 2018 nog samen een coalitie hebben gesmeed. Volgens Van Laethem botert het niet meer met de MR van eerste schepen Stéphane Obeid. “Ze verdedigen ons gezamenlijk parcours niet."

Angstcampagne

Van Laethem beschuldigt de Franstalige liberalen van het inzetten op angst in de campagne. “Ik lees bij hen schreeuwerige slogans dat Ganshoren vergelijkbaar is met The Bronx of Chicago, dat klopt niet.” Volgens de burgemeester blijft het goed wonen in zijn gemeente. “Er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen, maar Ganshoren blijft bijvoorbeeld gespaard van de schietpartijen die elders in Brussel wel gebeuren.”

Van Laethem benadrukt dat de huidige meerderheid, met MR, aan de slag blijft tot de gemeenteraadsverkiezingen. Hij heeft er ook vertrouwen in dat hij zijn meerderheid zal behouden. “We hebben nu al genoeg aan twee partijen, maar ik ga in zee met drie. Ik bekijk het rationeel. Natuurlijk kan de kiezer zich hierover nog uitspreken in oktober."

Een heel ander geluid valt te horen bij MR, daar spreken ze van ‘machtsspelletjes’. “Meneer Van Laethem is al 24 jaar aan de macht en doet er alles aan om zijn positie te behouden", zegt Stéphane Obeid, lijsttrekker voor MR. “Hij heeft schrik van de goede peilingen voor ons. Bovendien, het was al enige tijd duidelijk dat er werd gewerkt aan een geheime as tussen de burgemeester en de PS. En die is nu naar buiten gekomen.”

Geen bruggen verbrand

Toch zijn er nog geen bruggen verbrand tussen de liberalen en Van Laethem, Obeid is best bereid om over een nieuwe coalitie te praten in oktober. “Ik ben een goede democraat. We zullen zien wat de scores zijn en kunnen op basis daarvan praten”, zegt de liberaal. Al sluit hij alvast één partner uit voor een akkoord. “Ik ben nog het meest teleurgesteld in Défi, die hebben zich van hun zwakste kant laten zien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Brussel kiest: gemeente , Politiek , gemeenteraadsverkiezingen , Jean-Paul Van Laethem , Karima Souiss , Grégory Rase , voorakkoord , Stéphane Obeid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni