SG

| Sven Gatz (Open VLD), burgemeester Claire Vandevivere (LB) en Thomas Naessens (Ecolo).

Huidige coalitie in Jette wil ook na de verkiezingen samen verder

© BRUZZ
26/04/2024
Updated: 27/04/2024 10.56u

De huidige partijen van de meerderheid in Jette - LBJette, Ecolo-Groen en MR-Open VLD - willen graag nog eens zes jaar samen besturen. Ze kondigen dit voorakkoord vrijdag aan in een persbericht. Daarin is sprake van een 'bondgenootschap voor ambitie en verantwoordelijk beheer’.

De drie partijen trekken samen naar de kiezer met als focus zes belangrijke ‘assen’: veiligheid, solidariteit en inclusie, renovatie en mobiliteit, een economische, duurzame en inclusieve transitie, een cultureel, sportief, familiaal en intergenerationeel Jette en goed beheer.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een gezamenlijke lijst, de drie partijen komen apart op met elk hun eigen programma voor Jette. Maar ze kiezen wel voor elkaar als ze samen een meerderheid hebben na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Heel parcours

Open VLD, dat ook in Jette samen opkomt met de MR, is klaar om opnieuw zes jaar te besturen. "MR-VLD wil vooral inzetten op een properdere gemeente, op veiligheid en goed bestuur", zegt lijsttrekker Sven Gatz. "Ook de rol van Jette als handelscentrum voor noord-west Brussel moet versterkt worden."

“Natuurlijk ligt alles nog open, de kiezer beslist,” reageert schepen van Mobiliteit en Internationale Solidariteit Nathalie De Swaef (Ecolo-Groen). “Maar, we hebben in de meerderheid al een heel parcours afgelegd. We hebben nu veel ambitie om samen door te gaan. En in oktober is het aan de kiezer om dit project mogelijk te maken of niet.”

“Dit is voor ons de manier om te wegen op het beleid. We willen niet aan de zijlijn blijven staan."

Nathalie De Swaef

Schepen van Mobiliteit en Internationale Solidariteit in Jette (Ecolo-Groen)

Verkiezingen 2024 Brussels parlement 6 Nathalie De Swaef

Voor De Swaef is dit akkoord een duidelijke keuze van haar partij: “Dit is voor ons de manier om te wegen op het beleid. We willen niet aan de zijlijn blijven staan. En we zijn hier transparant over. Wij sluiten geen geheime akkoorden maar leggen dit openlijk voor aan de kiezer.”

De Swaef geeft toe dat het niet altijd vanzelfsprekend was. Zo voerde de gemeente het Jetse gedeelte van het mobiliteitsplan Good Move niet in: “Maar circulatieplannen en zones dertig, dat zijn voor ons maar instrumenten om ons doel te bereiken. En dat doel blijft hetzelfde, een veiligere en duurzamere mobiliteit."

Goeie samenwerking

Claire Vandevivere van LBJette (de lijst van de burgemeester die is ontstaan uit cdH, de voorloper van Les Engagés) is sinds 2022 burgemeester van Jette. Haar huidige meerderheid van christendemocraten, groenen en liberalen is er al sinds 2010 aan de macht.

De samenwerking tussen christendemocraten, groenen en liberalen verloopt naar eigen zeggen goed in Jette. Dat is opvallend, want in andere Brusselse gemeenten lijkt besturen met de groenen minder evident. In Ukkel vormde burgemeester Dilliès van MR een gezamenlijke lijst met coalitiepartner Défi zonder zijn andere coalitiepartner, Ecolo. Burgemeester Cerexhe (Les Engagés) van Sint-Pieters-Woluwe verweet de groenen zelfs ‘ecologisch dogmatisme’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: gemeente , Claire Vandevivere , voorakkoord , Les Engagés , Elien De Swaef , Ecolo-Groen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni