Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming (MR) 2

| Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, naast premier Alexander De Croo (archiefbeeld).

Interview

Alexia Bertrand (Open VLD): 'Het zou mij verrassen als Fouad Ahidar mee mag besturen'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
10/06/2024

Alexia Bertrand begon haar carrière bij MR maar werd in 2022 staatssecretaris voor Open VLD. Nu die partij fors verliest en MR wint, kan ze in theorie terug overstappen. "Maar daar denk ik niet aan. Ik heb mijn eed in het Nederlands gezworen en ga nu mijn kar niet keren."

U stond voor Open VLD op de Brusselse kamerlijst van MR en haalde daar 20.528 stemmen, het tweede beste resultaat van de hele MR-lijst. Proficiat.
Dank u, ik ben er heel blij mee. We hebben heel hard campagne gevoerd en dat heeft geloond. Dat ik zelf goed scoor heeft misschien te maken met dat ik zowel Nederlands- als Franstalige kiezers aansprak, dat ik het streepje was tussen de liberalen. Het is ook niet abnormaal. Het is net het principe van die gezamenlijke lijst, dat we elkaar naar boven trekken. Jammer dat we op enkele honderden stemmen de vijfde zetel gemist hebben.

MR is de grote winnaar, Open VLD is de grote verliezer. Hoe voelt dat voor u?
Dat Open VLD heeft verloren is heel pijnlijk. Ik verheug mij voor de MR en voel me heel triest voor Open VLD. Ik beleef echt beide emoties.

Wat is de verklaring voor het grote verschil?
In Wallonië is MR de enige rechtse partij in een politiek links landschap. In Vlaanderen zit iedereen rechts. Daarenboven hebben we met Open VLD de premier geleverd die aan het hoofd van een moeilijke regering stond, waarbij ons programma niet genoeg uit de verf kwam, of we het niet voldoende verkocht hebben.

Anderzijds vrees ik dat mensen willen dat politici samenwerken, maar dat ze toch polarisatie belonen. Het Vlaams Belang, N-VA, zelfs Conner Rousseau van Vooruit zijn heel polariserend geweest. N-VA-voorzitter Bart De Wever was heel hard en persoonlijk tegenover De Croo. Het deed mij denken aan een Amerikaanse campagne, aan de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump, waarbij het meer gaat over het karakter en hoe geloofwaardig of betrouwbaar je bent, en niet meer over het programma of wat verwezenlijkt werd.

De Croo oogde ook erg moe de laatste week.
Ik weet zelfs niet hoe hij het heeft volgehouden. Hij is overal geweest, van Joe Biden in de States, naar Temse, over Gent tot in Brussel. Ik was zelf al heel moe en ik moest alleen maar Brussel doen.

U hebt een lidkaart van zowel MR als Open VLD. Kunt u nu kiezen bij welke partij u zich aansluit en bijvoorbeeld alsnog voor MR minister worden?
Theoretisch kan ik kiezen, maar ik stond op een lijst voor Open VLD en ben daar altijd heel duidelijk over geweest. Ik heb in het Nederlands en voor Open VLD de eed afgelegd en ga nu niet mijn kar keren en bij de winnaars gaan, in plaats van bij de verliezers. Die vraag stel ik mezelf niet eens.

Hebt u spijt dat u bent overgestapt?
Nooit! En ik zeg dit met de grootste overtuiging. Het is een privilege geweest om als staatssecretaris te dienen en elke week in de kern te mogen zitten. Ik had ook nooit dezelfde zichtbaarheid gekregen zonder die functie. Hoe zou ik dan spijt kunnen hebben?

"Is het project van Ahidar wat wij nodig hebben voor het gewest van morgen? Ga je zaken oplossen door buitenlandse problemen te importeren? Volgens mij niet"

Alexia Bertrand

Gaat Open VLD tot de federale regering toetreden, bijvoorbeeld omdat MR dat vraagt?
Dat kan ik niet zeggen. De partij heeft aangekondigd dat we een stap opzij zetten. We hebben de verkiezingen verloren. Het is dus niet de wens van de partij, die wil overal in de oppositie.

Ook in Brussel? Hier zal lijsttrekker en winnaar David Leisterh (MR) toch nood hebben aan een rechtse evenknie aan Nederlandstalige kant? Anders zit hij als enige rechtse partij in een linkse regering.
Goeie vraag. Het principe was samen uit, samen thuis. Ik weet niet wat daar nu gaat gebeuren, maar in elk geval wordt het aan Vlaamse kant erg ingewikkeld. Daar gaan zeker vier partijen in de coalitie moeten.

Vier partijen, dat is alleen maar nodig als Team Fouad Ahidar niet in de regering komt. Waarom zou dat niet gebeuren?
Het zou mij ten zeerste verrassen als hij mee mag besturen. Hij heeft alleen maar op Gaza campagne gevoerd, en in mindere mate op onverdoofd slachten en de hoofddoek. Als je weet dat er zo’n grote uitdagingen zijn op het gebied van veiligheid, tewerkstelling, huisvesting, armoede, mobiliteit enzovoort, is het project van Ahidar dan dat wat wij nodig hebben voor het gewest van morgen? Ga je zaken oplossen door buitenlandse problemen te importeren? Volgens mij niet, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Tot slot: wat doet een aftredend staatssecretaris net na de verkiezingen? Even er tussenuit?
Met een begroting in lopende zaken moet ik heel snel opnieuw hard werken - ik ben nu alweer op het kabinet. Maar als ik eerlijk mag zijn droom ik van één of twee dagen rust.

Dan laten we u gaan. Bedankt!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Kamer , Alexia Bertrand , Sven Gatz , Fouad Ahidar , David Leisterh

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni