Charles De Groot is oprichter van l'Unie.

| Charles De Groot is oprichter van l'Unie.

Nieuwe jongerenpartij l’Unie wil tweetaligheid promoten in Brussel en België

AB
28/03/2024

Een nieuwe naam op de kieslijst in juni: l’Unie. De partij, opgericht door jongeren, zet vooral in op de promotie van tweetaligheid in Brussel en België. Charles de Groot (23) is nummer één voor Brussel. "We willen mensen samenbrengen."

Hoe is het idee voor l’Unie ontstaan?

“De Belgische politiek spreekt veel mensen niet meer aan omdat er zoveel schandalen zijn. We dachten: we kunnen blijven klagen of we kunnen zelf iets doen. Ik heb de partij samen met een medestudent opgericht. We willen laten zien dat politiek ook anders kan. L’Unie bestaat pas zes maanden en we hebben nu al honderden leden. Ons verhaal slaat aan.”

Waar kunnen we de partij positioneren?

“Ik zeg geen centrum, want dat betekent tegenwoordig niet veel meer. We proberen beide kanten aan te spreken: links en rechts. Walen, Vlamingen en Brusselaars. Vandaar onze naam: l’Unie. We willen mensen samenbrengen.”

Wat zijn belangrijke onderwerpen voor l’Unie?

“We willen vooral het belang van meertaligheid benadrukken. Onderwijs moet een federale bevoegdheid worden, zoals in Nederland waar een nationaal ministerie van Onderwijs is. Daarnaast zijn er drie speerpunten: democratie, onderwijs en innovatie. We willen een staatshervorming en dan minder overheid. Het is nu te complex.”

L’Unie wil meer België, dat gaat tegen de huidige trend in.

“Onze partij is een reactie op jarenlang N-VA beleid in Vlaanderen en ook op Vlaams Belang. Wij willen een Belgisch gezind alternatief bieden voor OpenVLD en Groen. We richten ons op de ruim 70.000 Nederlandstalige Brusselaars die voorstander zijn van tweetaligheid en op de 150.000 Brusselaars die tweetalig zijn. We willen Franstaligen in België een echte opportuniteit geven om tweetalig te worden.”

Hebben jullie al voldoende handtekeningen?

“Ja, we hebben genoeg handtekeningen om te kunnen deelnemen aan de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en in Brussel. Onze lijsten zijn bijna klaar, we hebben nog twee weken de tijd.”

Hoe willen jullie kiezers bereiken?
“We zetten in op sociale media, vooral op TikTok. We maken politieke video’s over wat we willen met l'Unie, zoals een nationale kieskring en gratis treinvervoer in België.”

Wat is het doel van de partij?
“Het doel voor nu is om één zetel te halen. Dan kunnen we partijfinanciering krijgen en dan kunnen we écht iets doen.”

Zaterdag heeft de nieuwe partij haar eerste congres op de VUB om 15:45 uur. Dan zal er gestemd worden over het partijprogramma.

@charlespolitics_be @l’Unie_be Democratie: Nationale kieskring voor het 🇧🇪 Parlement #belgie #democratie ♬ Sweet Dreams - Ravens Rock

Charles De Groot is actief op TikTok.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Kamer , Politiek , politiek , lokale politiek , partij , nieuwe partij , verkiezingen , federale verkiezingen , Federale verkiezingen 2024 , brusselse verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni