DLKVO

| Het stadhuis van Brussel.

PS onder vuur na late campagne-sms: 'In strijd met meerdere regels'

NLS
© BRUZZ
29/06/2024

Op de avond voor de regionale verkiezingen ontvingen meerdere mensen een sms die opriep om te stemmen op enkele PS-politici. Volgens burgerbeweging Transparencia zijn die berichten in strijd met de regels rond campagnevoeren, aangezien ze na 22 uur werden verstuurd. Een onderzoeksrechter buigt zich momenteel over de kwestie.

Het gaat om twee sms’en die opeenvolgend om 22.19 uur en 22.21 uur werden verstuurd. Daarin werd opgeroepen om te stemmen op enkele PS-kandidaten, waaronder Brussels schepen Lydia Mutyebele, burgemeester Philippe Close en Ahmed Laaouej, voorzitter van de Franstalige socialisten in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Die laatste heeft ook 9 juni, op verkiezingsdag, rond 8.30 uur, een mail rondgestuurd waarin hij aangeeft “dat hij uw stem en steun nodig heeft" in de strijd tegen een verbod op onverdoofd slachten.

Volgens burgerbeweging Transparencia zijn die berichten een inbreuk op de regels rond campagnevoeren. “Na 22 uur mag er geen propaganda meer verspreid worden”, zegt Claude Archer.

De sms’en werden verstuurd vanaf de externe nummers 8812 en 8850. Dat laatste nummer staat volgens Archer bekend bij het Brussels parket voor phishing. “Meerdere medewerkers bij de stad Brussel en gemeenteraadsleden ontvingen de berichten”, zegt Archer. Dat is onder meer het geval bij David Weytsman (MR). “En ook van inwoners in Elsene en Laken vernam ik dat ze de sms’en kregen.”

2024-06-29-late campagne-sms'en PS verkiezingen

De sms'en die meerdere mensen 8 juni ontvingen na 22 uur.

'In strijd met GDPR'

Archer vermoedt dat de PS gebruik maakte van telefoonlijst, waarbij een externe partij wordt betaald om de berichten rond te sturen. “Het feit dat de nummers van het gemeentepersoneel op zo’n lijst terechtkwamen, is in strijd met de GDPR-regels.” Wie verantwoordelijk is voor de sms’en en hoeveel mensen ze ontvingen, wordt momenteel bekeken door een onderzoeksrechter. Ten vroegste over een week zou duidelijk worden of het tot een rechtszaak komt. Archer vraagt dat het telefoonbedrijf klaarheid schept.

Via sociale media richtte Transparencia een oproep aan mensen die de berichten ontvingen om een melding te doen. In datzelfde bericht wijst de beweging ook op een andere juridische verwikkeling met de Stad Brussel. Archer stelt dat verkiezingsverantwoordelijke van de stad Brussel geweigerd zou hebben aan Transparencia een adressenlijsten te bezorgen voor de campagne. Daarvoor werd een klacht ingediend.

De advocaat van de ambtenaar, Marc Uyttendaele, dagvaardde dan weer Archer, zo meldt La Dernière Heure. Hij wil het bericht op sociale media laten verwijderen wegens “schending van de privacy” omdat Archer de verkiezingsverantwoordelijke met naam en toenaam vermeldt.

De kabinetten van Mutyebele en Close waren zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. Het kabinet van Caroline Désir geeft in La Dernière Heure aan "geen informatie te hebben over het onderwerp, en geen rol te hebben gespeeld in het versturen van de berichten."

Het valt niet uit te sluiten dat ook andere partijen nog SMS-, Whatsapp- of mailcampagnes hebben gevoerd net voor of tijdens de verkiezingen zelf.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni