De redactie van BRUZZ heeft in de week van 7 maart de 23 Nederlandstalige parlementsleden uit Brussel beoordeeld op basis van het parlementair werk en hun impact in het parlementair halfrond en daarbuiten. Daarbij werden de vragen, de interpellaties en de schriftelijke vragen, net zoals de resoluties en het wetgevend werk kwantitatief en kwalitatief in de weegschaal gelegd.

Waarvan moet je haar kennen?

Socialmediapolitica die in het hele land bekend raakte met virale filmpjes over de volgens haar te strenge pandemie-maatregelen. Polariserend politica. Ampe komt consequent op voor de vrijheid van de burger en minder inmenging van de staat en lijkt daarbij een gevoelige snaar te raken bij een deel van de bevolking.

Maar Ampe toonde zich geen teamplayer en raakte op ramkoers met de Brusselse Open VLD. Ze stapte uit de partij en verzamelde burgerbewegingen rond zich die in heel Vlaanderen en Brussel lijsten indienen onder de naam ‘Voor U’.

De moeilijkheden met haar partij straalden ook af op haar parlementair werk. Ampe stond al vanaf het begin van de legislatuur alleen en had amper impact. Ze voert de debatten liever buiten het parlement. Ze was voorzitter van de commissie Brussel in het Vlaams Parlement tot ze uit de Open VLD stapte.

Zien we haar terug?

Ampe is lijsttrekker voor de Kamer in Vlaams-Brabant, waar ze het moet opnemen tegen kleppers als Frank Vandenbroucke, Theo Francken en Sammy Madhi. Een zitje is dus hoog gegrepen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni