screenshot gemeente Molenbeek

| Molenbeeks PS-schepen Mohammed Kalandar bij zijn eedaflegging

PS-top voert via curatele Molenbeek druk op schepen Kalandar op

Emmanuel Vanbrussel
27/05/2025

Waarom zet Ahmed Laaouej, de sterke man van de PS in Brussel, de woelige partij-afdeling in Molenbeek onder curatele? De aanslepende zaak rond schepen Mohammed Kalandar is de spreekwoordelijke druppel.

De Brusselse PS-federatie plaatst voor vier maanden de partij-afdeling in Molenbeek onder curatele, zo maakte ze maandag bekend. Die afdeling rolde de voorbije jaren van het ene incident in het andere, waarbij schepenen of kandidaat-schepenen in uiteenlopende onverkwikkelijke zaken betrokken waren. Hoewel de PS-top geen namen wil noemen, lijkt het erop dat de zaak-Kalandar de directe aanleiding is voor de noodgreep.

Mohammed Kalandar, van Irakese afkomst, werd schepen nadat zijn partijgenoot Yassine Akki voor de post moest afhaken na heisa rond een oude verkrachtingszaak. Maar Kalandar raakte snel daarna zelf in opspraak. Er lopen bij de PS twee procedures tegen hem. De nationale waakzaamheidscommissie van de partij verklaarde de interne stemming ongeldig waarbij Kalandar in Molenbeek tot schepen werd benoemd. Er zouden toen verscheidene procedurefouten gemaakt zijn, waaronder een onnodige tweede ronde op 5 december.

Daarnaast loopt er bij de gewestelijke waakzaamheidscommissie een onderzoek tegen Kalandar wegens oude posts op sociale media die op extremisme of steun aan terroristische groeperingen kunnen wijzen. De MR stapte vanwege die posts ook naar het parket.

Kalandar heeft zich in de gemeenteraad geëxcuseerd voor die oude posts. "Ik ben geen islamist", verklaarde hij, daaraan toevoegend dat hij een klacht wegens laster en eerroof ging indienen tegen onbekenden.

Schepenwissel?

Tot ergernis van de PS-top neemt Kalandar geen afstand van zijn schepenambt (onder meer Sport, Groene Ruimte en Volksgezondheid) en doet hij voort alsof er niets aan de hand is. Aangezien hij verkozen is als schepen, kan de PS dat mandaat zelf niet afnemen. Wie schepen is, blijft dat meestal, tenzij hij of zij ontslag neemt.

De voormalige MIVB-trambestuurder was vorige week erg aanwezig tijdens de Youth Games in Molenbeek en presenteerde gisteren mee een pro-Palestijnse actie. Het gemeentebestuur hees de Palestijnse vlag in het gemeentehuis en liet enkele zitbanken in een watermeloen - het symbool voor Palestina - verven.

Brussels PS-kopstuk Karine Lalieux, een van de 'curatoren', zegt dat haar focus ligt op het herstellen van de harmonie bij de lokale afdeling, en niet op het schepencollege. Amet Gjanaj, wegens de langdurige ziekte van burgemeester Catherine Moureaux, de waarnemend burgemeester in Molenbeek geniet volgens haar het volledige vertrouwen van de Brusselse PS-top.

Maar Lalieux sloot wel niet uit dat het in een volgende fase tot een schepenwissel kan komen. “Op dit moment werken we aan de afdeling en daarna zullen we zien hoe we het schepencollege bepalen en hoe we verder gaan met het college", zo verklaarde ze bij BX1.

Kalandar versus Boufraquech

Als Kalandar een stap opzij zou zetten, komt in principe de 'jeune premier' Khalil Boufraquech in het schepencollege. Hij leek op weg naar het OCMW-voorzitterschap, maar de PS stond die post af aan Molenbeek Autrement (Ahmed El Khanouss) om zijn bestuurscoalitie met PTB-PVDA te versterken. Boufraquech is momenteel ook al langer dan voorzien voorzitter van de Molenbeekse PS-afdeling, omdat die afdeling er begin dit jaar niet in slaagde interne verkiezingen te houden.

Volgens sommige insiders zou een wissel Kalandar-Boufraquech de interne spanningen kunnen bedaren, maar het is maar zeer de vraag of Kalandar zijn schepenambt zal afstaan. Beide kemphanen kennen elkaar al jaren. Ze waren niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Khalil Boufraquech

| Khalil Boufraquech

De factor Ikazban

En dan is er nog Jamal Ikazban. Hij leek destijds de kroonprins van jarenlang burgemeester Philippe Moureaux, maar nadat die dochter Catherine lanceerde als opvolger, kwam er een abrupt einde aan zijn opgang in de gemeente. De ex-schepen stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober verrassend zelfs niet eens op de lijst en concentreert zich nu vol op zijn mandaat als Brussels parlementslid.

Ikazban noemt de curatele "een goede zaak, hopende dat deze missie de kalmte en sereniteit terugbrengt in het belang van de lokale afdeling én voor heel Molenbeek".

De schaduw van PTB

Er staat voor Lalieux en co veel op het spel, niet in het minst de positie van de PS als grootste partij van Molenbeek. Kalandar uit de partij zetten, zou voor de Franstalige socialisten grote gevolgen hebben, zo leren de cijfers.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 kwam de PS op 12 zetels uit, tegenover 11 zetels voor PTB-PVDA. Maar dat zakte in december naar 11 tegen 11, na het vertrek van ex-schepen Jamel Azaoum. Hij zetelt momenteel als onafhankelijke. Als Kalandar de PS (al dan niet verplicht) verlaat en ook als onafhankelijke zou gaan zetelen, zou dat verder dalen tot 10 tegen 11, wat dus zou betekenen dat PTB-PVDA de grootste partij in Molenbeek wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni