| In straatkunstkringen werden de wenkbrauwen al gefronst omtrent de expo van Banksy.

Stukken van Banksy in STROKAR in beslag genomen

© Belga - BRUZZ
22/11/2018
Updated: 23/11/2018 06.30u

In Elsene hebben gerechtsdeurwaarders een zestigtal werken van straatartiest Banksy in beslag genomen, goed voor een waarde van 15 miljoen euro. Strokar, de vzw achter de tentoonstellingsruimte in de oude Delhaize Molière, gaf daar zelf de opdracht voor. Het Duitse bedrijf On Entertainment stelde de werken van Banksy zonder toestemming tentoon. Strokar blijft wel gewoon open.

Strokar Inside, een internationaal streetartplatform, stelt sinds 8 november 61 werken van de Britse anonieme graffitikunstenaar Banksy tentoon. Het platform is gevestigd in het oude Delhaizegebouw aan de Waterloosesteenweg in de Elsense Molièrewijk. Daar zijn sinds september talloze werken van allerlei straatkunstenaars te zien.

Geen toestemming

Maar voor de Expo rond Banksy had Strokar niet de toestemming van Steve Lazarides, de ex-manager van Banksy en de eigenaar van de meeste tentoongestelde werken. Die had Strokar in gebreke gesteld. De vzw wast zijn handen in onschuld en verwijst naar een contract met On Entertainment.

Dat Duitse bedrijf nam zelf contact op met de Elsense straatkunstgallerij en claimt ook de exploitatierechten van de werken. Strokar liet daarom via een eenzijdige verzoek bij de kortgedingrechter de kunst in beslag leggen en trekt zich verder terug, zodat On Entertainment en Steve Lazarides het onderling kunnen uitvechten.

'Strokar is opgelicht'

"Dit lijkt op oplichting, want mijn cliënt is misbruikt", zegt Stanislas Eskenazi, de advocaat van Strokar. "Sinds vrijdag stapelen de bezwarende elementen tegen de Duitse onderneming zich op. Strokar vroeg me om het passief van het bedrijf na te trekken en ik stelde vast dat het op niets berust."

Het bedrijf zou beschikken over 25.000 euro aan kapitaal, maar de rekeningen gaan in het rood. "De documenten over de verzekering van de kunstwerken waren in wezen een verbrekingsattest in een vreemde taal", vult Eskenazi aan. Het exploitatiecontract, dat ze ons pas eergisteren bezorgden, vermeldde uitdrukkelijk dat de toelating van de eigenaars nodig was om de werken te verplaatsen."

Niet correct verzekerd

Uit een uitspraak van de rechtbank van koophandel blijkt dat de kunstwerken "blijkbaar tentoon worden gesteld zonder het akkoord van de rechtmatige rechtenhouders, en lijkt het erop dat de werken niet correct verzekerd zijn".

Negentig procent van de winst van de tentoonstelling ging naar het Duitse bedrijf, tien procent naar Strokar. De tentoonstellingsruimte in de oude Delhaize van Elsene blijft inmiddels open, er zijn nog steeds talloze andere kunstwerken te zien van hoog aangeschreven straatkunstenaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Justitie , Expo , Banksy , street art , curatele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni