Saskia Vanderstichele

Analyse

Emir Kir, meester van het politieke spel

Steven Van Garsse
© BRUZZ
09/02/2025

Sint-Joost-ten-Node mag zich opnieuw opmaken voor zes jaar Emir Kir als burgemeester. De kans dat de gemeente een andere richting in slaat is erg klein. De grote vraag is of Kir de komende zes jaar een brug kan slaan met het Brussels gewest.

De verkiezingsuitslag van de Lijst van de Burgemeester deze zondag is zonder meer een succes te noemen. Op 13 oktober haalde Emir Kir met zijn lijst al zeventien zetels. Dat waren er evenveel als in 2018. Dat was al een krachttoer op zich, omdat een deel van zijn lijst was afgescheurd en met de PS naar de kiezer trok. Komt daarbij dat Kir geen steun had van een nationale partij, en er helemaal alleen voor stond.

Toch bleef er een waas van twijfel hangen over dat resultaat, mee opgepookt door Ecolo en PS die Emir Kir ervan beschuldigde dat die, onder meer met volmachten, de verkiezingen gestolen zou hebben. Vandaag, zondag, haalt Emir Kir één zetel meer dan in oktober, in een verkiezing waar met het vergrootglas naar is gekeken, en waar de kans op onregelmatigheden alvast veel kleiner is.

Emir Kir zet dat nu helemaal naar zijn hand. Volgens de burgemeester is dit het beste bewijs dat de “lastercampagne” van Ecolo en PS op niets gestoeld was, en dat de bevolking hen van antwoord heeft gediend.

Het 'systeem-Kir'

Emir Kir was al immens populair in oktober. Hij is dat op 9 februari ook gebleven. Hij heeft campagne gevoerd met een positief volks verhaal, vol zelfvertrouwen. Tegelijk kon hij de criticasters wegzetten als slechte verliezers en zich in een slachtofferrol wentelen. Je was voor hem, of je was tegen hem. Die oeroude politieke strategie, die hij in 2018 al succesvol toepaste, heeft duidelijk opnieuw gewerkt. Het legt ook meteen de zwakte bloot van de tegenstanders. PS en Ecolo hebben vooral het systeem-Kir aan de kaak willen stellen, zonder daar een eigen geloofwaardig verhaal tegenover te zetten.

Het valt ook moeilijk te onderschatten met welke drive Emir Kir aan deze verkiezing heeft deelgenomen. Voor de man die ooit als straathoekwerker begon in Sint-Joost en opklom tot staatssecretaris en burgemeester, was het alles of niets. Zonder absolute meerderheid riskeerde een anti-Kir coaltie en was het einde verhaal voor Emir Kir. Sinds 2020 is hij partijloos, dus een vangnet was er niet.

Maar Emir Kir kan nu dus met een overtuigend mandaat van de kiezer burgemeester worden. Emir Kir verwijst graag naar zijn grote voorbeeld: PS-burgemeester van Sint-Joost Guy Cudell. Die was sociaal voelend, maar met een zekere autoriteit. Het zijn kenmerken die Emir Kir ook zichzelf graag toeschrijft. Zijn opponenten wezen gewaarschuwd, Guy Cudell bleef maar liefst 46 jaar aan een stuk burgemeester van Sint-Joost.

Sint-Joost is geen eiland

En dus zal Emir Kir zijn macht moeten consolideren, en zijn troepen onder controle proberen houden. Iets wat hem in de periode 2018-2024 niet gelukt is. Hij heeft achttien van de 29 zetels en moet er in principe geen andere partij bijnemen. Sowieso wil hij niet met PS en Ecolo in zee. Hij kan eventueel nog Les Engagés-CDV-MR-VLD (1 zetel) mee aan boord nemen, al hebben die voor de verkiezingen aangekondigd dat ze daar alleen voor tekenen als de gemeente een andere koers in slaat.

Toch zijn de komende zes jaar voor Emir Kir niet zomaar een walk in the park. Ondanks het feit dat de gemeente heel wat inkomsten heeft, uit de hotels bijvoorbeeld, is het beleid de afgelopen jaren geen toonbeeld geweest van goed bestuur. Grote projecten bleven aanslepen terwijl populistische maatregelen de bovenhand namen.

Maar vooral: Sint-Joost is geen eiland. Het ligt helemaal ingebed in het stedelijk weefstel van de grootstad. Emir Kir mist via een Franstalige partij een link met het Brussels Gewest, waar een groot deel van het stedelijk beleid bepaald wordt en van waar ook het grote geld vandaan komt, bijvoorbeeld voor de heraanleg van de openbare ruimte.

Omgekeerd bemoeilijkt die geïsoleerde positie van Emir Kir en 'zijn Sint-Joost' ook een slagkrachtig stedelijk beleid. Dat zagen we de voorbije jaren als het ging over prostitutie, mobiliteit of de lokale politiezone. Met Emir Kir had Brussel al een ‘baron’ die graag solo slim speelde. Vandaag zit hij nog steviger in het zadel. Daar is de vraag wat dit de komende zes jaar zal geven.

Als toch zou blijken dat Emir Kir een alliantie sluit met een andere partij om zijn absolute meerderheid te verruimen, dan kan dat misschien ook in deze context worden gezien: het levert hem alvast een handige relais op met het Brussels Gewest.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni