Kan Emir Kir zijn stunt van 13 oktober herhalen en opnieuw een absolute meerderheid halen? Hijzelf denkt van wel. “De afstand met de tweede partij is duidelijk: een dergelijk verschil kan je niet bereiken met volmachten.”
©
Saskia vanderstichele
Het plan was om een dubbelinterview met PS-lijsttrekker Philippe Boïketé te doen, maar Emir Kir weigerde: “Wij praten niet met mensen die ons de hele dag door beledigen. Er zijn grenzen.”
Voor de verkiezingen vroegen veel mensen zich af hoeveel u zou verliezen na de uitsluiting uit de PS. U won uiteindelijk fors. Hoe verklaart u dat?
EMIR KIR: Sinds Guy Cudell (voormalig burgemeester, red.) was er hier nooit een PS-lijst, wel een Lijst van de Burgemeester. Verder bouwen we vooral aan de gemeente met en voor de bewoners. Ik doe elke drie maanden burgerontmoetingen, in alle wijken. We stellen er onze projecten voor en luisteren naar reacties en vragen. De herlancering van het carnaval van Sint-Joost na zestig jaar kwam er na zo’n vraag. De nieuwe markt in de Noordwijk ook. Dat noem ik directe en openbare democratie. Onze gemeentediensten werkt niet met afspraken, we hebben aandacht voor de digitale kloof. Administratieve documenten blijven gratis, net als de naschoolse opvang …
U lanceert veel kleine, concrete projecten, die zichtbaarheid opleverden, terwijl grote projecten slabakken, zo luidt een van de verwijten aan uw adres. Het cultureel centrum kent al jaren vertraging. Het blijft wachten op de beloofde Franstalige én Nederlandstalige school, ook de Scailquinparking is nog steeds niet in gebruik …
KIR: Bij het cultureel centrum was er een probleem met de aannemer, dat raakte nu opgelost. We hebben net veel torens vernieuwd, door de termijnen voor werken te verkorten. Kijk naar de Hoxton, de Iristoren.
De torens zijn niet in de eerste plaats een bevoegdheid van de gemeente, maar van het Gewest.
KIR: Dat is de theorie. Het is de burgemeester die toelatingen geeft. Wat de gemeentedossiers betreft: we zijn van vijf naar negen crèches gegaan sinds mijn burgemeesterschap. En de beslissing om een Nederlandstalige school te bouwen dateert van 2023.
Die school stond al in het meerderheidsakkoord van 2018.
KIR: Ja, maar we hadden toen nog geen plek. We breiden de drie Nederlandstalige vestigingen nu uit met driehonderd plaatsen. Dat doe je niet in een vingerknip.
U zegt dat u dicht bij de bevolking staat, maar dat levert u het verwijt van cliëntelisme op.
KIR: Als je niet dicht bij de bevolking staat, hou je niet van de bevolking. We zijn niet populistisch, maar volks. Uiteindelijk is het de kiezer die beslist.
“De auto moet overal kunnen passeren. Waar dat niet zo is, nemen criminelen het over”
Burgemeester Sint-Joost

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober verliepen net erg moeilijk en werden geannuleerd wegens onregelmatigheden.
KIR: Het rechtscollege nam die beslissing, die is politiek samengesteld. Mag ik eraan herinneren dat ik niet degene ben die verkiezingen organiseert? Er was veel te doen over de volmachten, maar niet alle volmachten gingen naar de Lijst van de Burgemeester.
Sint-Joost telde wel vier keer meer volmachten per inwoner dan Schaarbeek.
KIR: (Geërgerd) Het aandeel was even hoog als in 2018. Sint-Joost is de gemeente die ze is. U moet van mij niet de verantwoordelijke voor de verkiezingen maken. Verder is de afstand met de tweede partij duidelijk: zo’n verschil kan je niet bereiken met volmachten.
De aantijgingen zijn meervoudig: veelvuldig gebruik van volmachten, maar ook beïnvloeding in het stemhokje én voor de stembureaus door medestanders.
KIR: Een beetje ernst alstublieft. Ik heb die vrederechter, die de verkiezingen organiseert, niet op straat aangevallen (verwijst naar Philippe Boïketé, red.), daar is een proces-verbaal van. Wat de rest van die verdachtmakingen betreft: dat zijn verhaaltjes. Is daar ergens een proces-verbaal van?
Men verwijt u ook dat u volmachten tekende de dag van de verkiezingen.
KIR: Dat is onjuist en ook illegaal.
De kans lijkt groot dat u de volgende legislatuur burgemeester blijft. Hoe moet Sint-Joost de komende zes jaar veranderen?
KIR: Ik hoop dat de gemeentediensten open blijven, zonder afspraak. Op een moment dat banken, vakbonden, ziekenfondsen steeds minder fysieke loketten hebben, moet je een plek voor menselijk contact houden.
En welke ambities hebt u nog, behalve de manier waarop de gemeente functioneert?
KIR: Ik ben geen professor die doet dromen, maar een terreinwerker. Ik besteed veel aandacht aan de openbare ruimte en de netheid, de kwaliteit van de trottoirs en het stadsmeubilair. We willen nu gekleurde trottoirs aanleggen omdat de zon zo weinig schijnt. (Slaat zich op de borst) We hebben tunnels gerenoveerd die niet onze eigendom zijn.

©
Saskia Vanderstichele
| Emir Kir: “Er was veel te doen over de volmachten, maar niet alle volmachten gingen naar de Lijst van de Burgemeester.”
We werken ook aan groenere straten, met natuurlijke boomvoeten bijvoorbeeld. Dat laatste vond ik eerst moeilijk, maar experts hebben me overtuigd dat het zuurstof in een straat brengt. We moeten meer doen aan het drugsprobleem.
De renovatie van de trottoirs schiet erg snel op, omdat ik wekelijks met de schepen op werfbezoek ga en de arbeiders aanmoedig. Vergelijk het met je kinderen stimuleren om te studeren. Als je niet toekijkt, stoppen ze met werken omdat het niet belangrijk lijkt voor mama of papa.
Het thema mobiliteit leidde de afgelopen jaren tot frictie in het gewest. Hoe moet Sint-Joost op dat vlak evolueren?
KIR: Ah, een van mijn lievelingsonderwerpen. Wel, wij zullen nooit (het deels autovrije) Louvain-la-Neuve of Gent zijn. We hebben kilometers horeca en hotels. Aan mensen die zoals u uit Gent of elders komen, zeg ik: “Een beetje bescheidenheid alstublieft.” Het is niet omdat u met zeventien bent (het aantal Nederlandstaligen in het Brussels parlement, red.), dat u het recht hebt om de stad voor iedereen te veranderen.
U hebt het over de plaats van de auto in de stad.
KIR: Ik ben van de school van Guy Cudell: de auto moet overal kunnen passeren. Waar dat niet zo is, nemen criminelen het over. Voetgangers en openbaar vervoer moeten voorrang krijgen, maar dat geldt zeker niet voor fietsers en steps.
Mobiliteit moet op doorstroming gericht zijn. Good Move is het tegendeel en blokkeert het verkeer. De oppositie wil ANPR-camera’s die de auto’s weren van mensen die hier niet wonen. Dat is het einde van de handel. Mijn visie op mijn gemeente is de volgende: ik hou van bezoek.

Boïketé: 'Kir zoekt grens op van wat mag en wat niet'
Philippe Boïketé is dé uitdager bij de verkiezingen in Sint-Joost, en de grootste criticaster van burgemeester Emir Kir. “Die heeft niet de absolute meerderheid achter zich.”
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node kiest , burgemeester Sint-Joost-ten-Node , burgemeester Emir Kir , Emir Kir , volmachten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.