Met 18 van de 29 zetels doet de Lijst van de Burgemeester het nog één zetel beter dan in oktober 2024 en in 2018. 'Ik ben misschien partijloos, maar mijn partij is de bevolking', sprak Kir.

©
BRUZZ
| Emir Kir bij zijn overwinningsspeech in het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node
Emir Kir triomfeert in herverkiezing Sint-Joost met verpletterende uitslag
De twaalf stembureaus gingen om 16 uur dicht, maar het was daarna nog meer dan vier uur wachten voor de vrederechter in een propvol gemeentehuis vol aanhangers van Emir Kir de uitslag afkondigde.
Er deden vijf lijsten mee: de Lijst van de Burgemeester (Emir Kir), PS, Ecolo-Groen, het kartel Les Engagés-MR (met CD&V en Open VLD) en Team Fouad Ahidar.
De grote vraag van de herverkiezingen was of de lijst van Kir, sinds 2012 de burgemeester, haar absolute meerderheid kon behouden. Bij de ongeldig verklaarde verkiezingen van 13 oktober behaalde de burgemeesterslijst 50,5 procent van de stemmen, wat zich vertaalde in 17 van de 29 te verdelen zetels.
Iedereen in de schaduw van Kir
Kir doet nu nog beter met 55,6 procent en 18 zetels. Die extra zetel snoept hij af van het kartel Les Engagés-MR, dat tegenover oktober een zetel verliest en op 1 zetel blijft steken. De overige zetelverdeling blijft ongewijzigd, met 6 zetels voor de PS en 4 voor Ecolo-Groen.
Daarbij vallen drie zaken op. Kirs uitdager Philippe Boïketé (PS) is er na een bikkelharde campagne niet in geslaagd meer zetels binnen te halen. Ecolo-Groen, dat in 2018 nog 9 zetels haalde, laat geen herstel zien en blijft ook nu weer op 4 zetels steken. En Team Fouad Ahidar blijft met lege handen achter, ondanks de eerder uitgesproken hoop op minstens 1 en misschien meerdere zetels.
Succesrecept
Wat is het succesrecept van Kir, die na zijn uitzetting uit de PS partijloos bleef en alles dus op eigen kracht moet forceren?
Vooreerst is hij erin geslaagd het gezicht van de gemeente te worden. Een aanval op hemzelf wordt door zijn aanhangers daardoor als een aanval op de hele bevolking ervaren. Een groot deel van de inwoners identificeert zich met hem. Vooral de Tennodenaren van Turkse afkomst, maar ook inwoners van andere origine.
"We hebben slechte pers gehad. Jullie stemmen werden als frauduleus bestempeld. Maar in een democratie moet je het volk respecteren", zo speelde hij daar in zijn zegespeech op in. En nog: "Ik heb geen partij, net als de meesten van mijn team. Maar de bevolking is de mooiste partij."
Zijn politieke tegenstanders bezondigden zich aan "verbale agressie" en bezoedelden het imago van de gemeente, beweerde hij, en dat werd volgens hem door de kiezers afgestraft. De verkiezingen werden een soort referendum voor of tegen Kir, zo was bij vele van zijn aanhangers in de gemeentezaal te horen, en Sint-Joost koos massaal voor de burgemeester.
Kir schrijft zijn succes zelf ook toe aan zijn nabijheidspolitiek, waarbij hij luistert naar de praktische noden van de inwoners en niet alle diensten zomaar digitaliseert. "Dat is misschien atypisch en tegen de trend in, maar kan een voorbeeld zijn voor andere gemeenten", zei de burgemeester. Het gemeentehuis, waar elke inwoner op zoek naar hulp altijd welkom is, speelt daarbij een sleutelrol, beklemtoonde hij nog. "En behulpzaamheid mag niet verward worden met cliëntelisme."
Toch een coalitie?
Kir heeft met zijn monsterscore geen coalitiepartner nodig om een nieuw gemeentebestuur te vormen, maar kan toch opteren voor een coalitie, om zo nog meer slagkracht te hebben.
Voor de burgemeester zijn twee partijen sowieso uitgesloten als coalitiepartners "omwille van hun onaanvaardbare manier van campagne voeren": de PS en Ecolo-Groen. Doordat Team Fouad Ahidar geen zetel haalde, valt ook TFA af. Daardoor blijft nog alleen het kartel Les Engagés-MR over als mogelijke coalitiepartner.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Sint-Joost-ten-Node kiest , herverkiezingen , Emir Kir , Philippe Boïkété