BRZ 20241127 1913 BEELD Emir Kir verkiezingen ongeldig 2

Bart Dewaele

| Emir Kir, vorige week in de straten van zijn gemeente, nadat het Rechtscollege de verkiezingen in Sint-Joost ongeldig had verklaard.

Kiezers Sint-Joost opnieuw naar de stembus: 'We herbeginnen in januari vanaf nul'

NLS
© BRUZZ
29/11/2024

Nu burgemeester Emir Kir (LB) heeft besloten om de annulatie van de verkiezingsresultaten niet aan te vechten, mogen/moeten de inwoners van Sint-Joost-ten-Node in januari opnieuw naar het stemhokje. Donderdag werden alvast de grote lijnen van de nieuwe verkiezingen, een Brusselse primeur, uitgetekend. “We herbeginnen vanaf nul”, klinkt het op het kabinet van Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Plaatselijke besturen.

Vorige week werd de lokale kiesuitslag in Sint-Joost ongeldig verklaard door het Rechtscollege, nadat er meerdere onregelmatigheden met volmachten werden vastgesteld. Burgemeester Emir Kir had acht dagen de tijd om in beroep te gaan bij de Raad van State. Maar dat deed hij niet, waardoor er nieuwe verkiezingen op til zijn in de dichtstbevolkte gemeente van ons land.

Donderdagnamiddag zat bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) samen met de gemeentelijke administratie om de organisatie van de nieuwe verkiezingen te bespreken. “We herbeginnen vanaf nul”, zegt woordvoerster Pauline Lorbat.

Kandidatenlijsten

De lokale partijen zullen dus nieuwe lijsten moeten indienen. “Uiteraard hoeven dat geen kopieën te zijn”, duidt Lorbat. “Er kan rekening gehouden worden met het vertrek of de overstap van bepaalde kandidaten.”

En eens de verkiezingsborden uit het gemeentelijke depot zijn gehaald, mogen er terug affiches geplakt worden.

Ook voor de inwoners geldt hetzelfde scenario als in oktober. De oproepingsbrieven worden binnenkort uitgestuurd, en de bijzitters en voorzitters van de stembureaus gevorderd. Lorbat onderstreept wel dat mensen die zich na 19 november vestigden in Sint-Joost niet zullen kunnen stemmen bij de nieuwe verkiezingen.

De nieuwe verkiezingsdag wordt in januari verwacht, maar een concrete datum is nog niet voorhanden. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Brussels Gewest dat zoiets zich voordoet”, zegt Lorbat. “Momenteel wordt nog gewerkt aan de details. We hopen zo snel mogelijk zicht te krijgen op de precieze data.”

In de tussentijd blijft het huidige bestuur in Sint-Joost op post, wellicht tot er een nieuwe ploeg is. Er zal geen ‘noodoplossing’ zijn, zoals het geval is in Schaarbeek. Daar leggen de herverkozen schepenen zondag de eed af in afwachting van een nieuwe meerderheid, maar dat zal in de gemeente van Kir niet het geval zijn.

Absolute meerderheid

Volgens de concullega’s van Kir kunnen de nieuwe verkiezingen wel degelijk een impact hebben op de resultaten. Ter herinnering: Ibrahim Dankus van Team Fouad Ahidar kwam slechts 54 stemmen te kort voor een zetel, terwijl het Rechtscollege 116 problematische volmachten telde.

Meerdere lokale politici stelden dan ook aan BRUZZ dat de absolute meerderheid van de burgemeester wankel is. Volgens het kamp van de Franstalige socialisten zouden meerdere inwoners al hebben aangegeven “aangedaan” te zijn door het gesjoemel met de volmachten, en twijfelen of ze Kir nog wel kunnen vertrouwen.

Anderen zijn iets voorzichtiger. “Vermoedelijk verliest hij zijn absolute meerderheid, maar we verwachten geen al te groot stemmenverlies”, klinkt het bij de ecologisten. “Hij draait al lang mee in de lokale politiek en geniet nog altijd veel steun.”

Gerechtelijk onderzoek

En lang niet elke kiezer ligt wakker van het gepruts met de volmachten. “Kent u een politicus die nooit in de fout gaat?”, vraagt een inwoonster zich af voor de camera van BRUZZ. “We begaan allemaal wel eens een bêtise. Kir is nog steeds de beste burgemeester die er is.”

Toch loopt er naast de beslissing van het Rechtscollege ook een gerechtelijk onderzoek naar Kir wegens mogelijke kiesfraude. Of dat gevolgen kan hebben, moet nog blijken. Het Brusselse parket kan er in deze fase nog niet over communiceren, en het kabinet van Clerfayt wenst niet op de feiten vooruit te lopen.

Een dergelijk onderzoek kan alleszins een tijdje duren. Zo werd Dimitri Fourny, de voormalige burgemeester van Neufchâteau, pas veroordeeld voor kiesfraude zes jaar na de lokale verkiezingen van 2018. Hij had op de ochtend van de verkiezingsdag aan zijn omgeving gevraagd om volmachten te ronselen in een bejaardentehuis, wat niet toegelaten was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Sint-Joost-ten-Node kiest , Emir Kir , Bernard Clerfayt , Rechtscollege , Rechtscollege van Brussels Gewest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni