20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Bernard Clerfayt FDF bewerkt

| Bernard Clerfayt (Défi), huidige Brussels minister van Plaatselijke Besturen.

Schaarbeek heeft nog altijd geen meerderheid: hoe moet het nu verder?

NLS
© BRUZZ
28/11/2024

Met de deadline van 3 december voor de installatie van het nieuwe bestuur in zicht, hebben bijna alle Brusselse gemeenten hun nieuwe meerderheid aangekondigd of een bestuur gevormd. Met uitzondering van Sint-Joost, waar opnieuw gestemd moet worden, houdt de politieke impasse enkel nog in Schaarbeek aan: “We voeren gesprekken met meerdere partijen, maar voorlopig ligt nog niets vast,” klinkt het. Maar wat gebeurt er als de deadline niet wordt gehaald?

Terwijl de nieuwe lokale besturen in de 18 andere Brusselse gemeenten intussen zowat bekend zijn, blijft Schaarbeek achterophinken. Een nieuwe meerderheid is voorlopig nog niet in zicht.

Nochtans schrijft de gemeentewet voor dat de nieuwe gemeenteraden ten laatste 7 december geïnstalleerd moeten worden via een eedaflegging. Tijdens dezelfde vergadering worden daarna de schepenen benoemd.

Aangezien de gemeentesecretaris de voordrachten van de schepenen drie dagen op voorhand moet krijgen, ligt de deadline voor de samenstelling van het nieuwe bestuur in feite op 3 december. Met nog slechts enkele dagen voor de boeg lijkt de kans steeds kleiner dat de Schaarbeekse onderhandelaars die zullen halen.

Herverkozen

Toch hoeven de inwoners niet te vrezen voor een machtsvacuüm, zo benadrukt titelvoerend burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi). “De gemeentewet voorziet dat er steeds een bestuur zal zijn”, verzekert hij. Hoe dat precies in zijn werk gaat?

“De huidige bestuursploeg kan haar mandaat verderzetten tot er een nieuwe meerderheid is gevonden, op voorwaarde dat de leden herverkozen zijn als gemeenteraadslid”, legt Clerfayt uit.

In Schaarbeek zullen dus huidig waarnemend burgemeester Frédéric Nimal (Défi) en schepenen Vincent Vanhalewyn (Ecolo), Deborah Lorenzino (Défi), Thomas Eraly (Ecolo) en Quentin Van Den Hove (Open VLD) begin december de eed afleggen, tenzij er de komende dagen alsnog een meerderheid uit de bus valt.

Noodoplossing

De bevoegdheden van de niet-herverkozen schepenen zullen onder hen verdeeld worden. Het schepencollege behoudt daarbij zijn mogelijkheid om beslissingen te maken. “Maar aangezien de huidige coalitie geen meerderheid meer heeft, is het wel makkelijker voor de gemeenteraadsleden om die beslissingen te verwerpen.”

Niet het meest ideale scenario dus, erkent Clerfayt. Want hoewel het op het eerste zicht lijkt alsof de onderhandelaars nu wat extra tijd krijgen, vormt die ‘noodoplossing ‘ op lange termijn geen duurzaam beleid. “Er moet geen maanden meer gewacht worden.”

Indien er uiteindelijk een meerderheid wordt gevonden, zal op de daarop volgende gemeenteraad beslist worden over de nieuwe verdeling van de burgemeestersambt en schepenposten.

Gekalmeerd

Vraag blijft wel wanneer we een nieuwe meerderheid mogen verwachten. De gesprekken lagen een tijdlang stil, onder meer door de weigerachtige houding van het kartel MR-Les Engagés tegenover het mogelijke burgemeesterschap van PS’er Hasan Koyuncu.

Volgens een Franstalige socialist “is de situatie momenteel wel gekalmeerd”, en wordt er opnieuw met elkaar gepraat. Maar welke coalities momenteel op tafel liggen, blijft onduidelijk. “We voeren gesprekken met meerdere partijen. Voorlopig ligt nog niets vast”, klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni