Nick Trachet M BRUZZ ACTUA 1690
Column

Culinair ontdekt: Barcelona

Nick Trachet
© BRUZZ
13/05/2022

Ik ben terug van Barcelona voor een jaarlijks ritueel dat ik tot voor corona nog op wandelafstand van mijn voordeur kon beleven. Vandaag heb ik daarvoor tien uur trein nodig.

De Seafood Exposition Global, de grootste handelsbeurs ter wereld voor vis, schaal- en schelpdieren, heeft haar tenten opgeslagen in Barcelona. Gedurende zevenentwintig jaar bloeide die handelsbeurs, die iedereen in de sector 'de Seafood' noemt, hier in onze achtertuin op de Heizel. Al die tijd heb ik de beurs trouw bezocht.

“De organisatoren van de beurs schatten de economische impact op Barcelona op 100 miljoen euro. Geld dat niet meer naar Brussel komt”

Nick Trachet, culinair journalist

In 1993 begon het. Paleis 4 was niet eens helemaal vol. De meeste visbedrijven kwamen uit België en Nederland, ook al waren er al wat internationale groepen. Het evenement werd op poten gezet door een Amerikaans bedrijf dat al jaren the Boston Seafood Show opzette. In de jaren die volgden, groeide de Seafood aan de Heizel verbazend snel, tot alle bruikbare Heizelpaleizen waren gevuld, nu écht 'de grootste ter wereld'.

De impact op de stad was erg groot. Bezoekers van overal hadden behoorlijk wat geld in hun zakken. Cijfers werden door de organisatoren niet vrijgegeven, maar het waren er meer dan 20.000. Die moesten allemaal een hotelkamer en drie maaltijden per dag. Ook nam de grote meerderheid een taxi. Dat werd een waar feest voor de Brusselse horeca en taxibedrijven. Er was geen hotelkamer meer te vinden, de bezoekers sliepen in Aalst, Antwerpen of zelfs Oostende. De Brusselse hotels hebben daar op schandalige wijze misbruik van gemaakt. Ook de taxichauffeurs lichtten de reizigers schaamteloos op – op den duur legde de Seafood zelf shuttlebussen in naar het centrum.

Nu de hele show is verhuisd naar Barcelona, een echte toeristenstad met zeeën van hotels, geven de deelnemers hun kritiek de vrije loop. Ook de Heizelpaleizen krijgen hun deel, in vergelijking met de grotere en moderne infrastructuur van de Fira Gran Via in Barcelona. “Waarom hebben ze in Brussel nooit eens geïnvesteerd in nieuwe zalen,” riep er iemand uit. “Het leek wel of je in de jaren zestig was beland.” Neen, blijkbaar vinden ze hier de shopping en appartementjes van het Neo-project véél belangrijker?

De organisatoren van de Seafood schatten de economische impact op de stad Barcelona op 100 miljoen euro. Geld dat niet meer naar Brussel komt. Dat zijn we voorgoed kwijt.
Maar ja, dit is een keukenrubriek. Op de officiële receptie van de Seafood werden lokale gerechten aangeboden. De grootste hap bleek een bakje fideuà. Kent u deze Spaanse specialiteit? In plaats van rijst, zoals in paella, gebruikt men een korte pasta, 'fideos'. Die bestaan in verschillende diktes. Als je er geen kan vinden, gebruik dan kleine, gebroken spaghetti. Eerst trek je een visbouillon. Dat doe je met de schalen van de garnalen die je gaat gebruiken, met visafsnijdsels, gesneden wortel en selder, of je koopt een hoeveelheid fumet, desnoods vissoep in de winkel. Neem tweemaal het volume van de fideos en voeg daar nog een glas wijn aan toe. Kruid met safraan, zout en peper.
Vet een portie fideos in met wat olie en laat die pasta in de oven roosteren tot ze een kleurtje krijgt.

In een grote paella(pan) giet je wat olie en laat daarin een teentje look fruiten tot het van kleur verandert. Voeg twee gepelde en ontpitte tomaten toe en roer ze tot saus, giet er dan de visfumet op en als die kookt, de gebruinde fideos toevoegen. Laat koken. Een tiental minuten voor de eindtijd voeg je mosselen, kokkels of venusschelpen en garnalen toe.
Als het vocht helemaal opgenomen is, haal je de pan van het vuur en laat ze nog even trekken onder deksel. Rechtstreeks eten vanuit de pan. Smakelijk.

Culinair Ontdekt met Nick Trachet

Nick Trachet weet wat lekker is en is niet te beroerd die kennis te delen. Van appel tot zeemonster, wekelijks.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Column , Culinair Ontdekt met Nick Trachet , Barcelona , Seafood Exposition Global , Heizelpaleis

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni