Nick Trachet M BRUZZ ACTUA 1690
Column

Culinair ontdekt: damper

Nick Trachet
© BRUZZ
08/12/2023

In Angelsaksische landen was het gebruik van brood tijdens een hoofdmaaltijd ongebruikelijk. Tot de Italianen er restaurants openden. Sindsdien lijkt het wel alsof brood er een aparte gang is geworden.

Bij een Brits ontbijt eet je wel eens een toastje met marmelade. Maar je vult er je maag niet met boterhammen. Daarvoor zijn er spek, eieren, bonen in tomatensaus, gebakken aardappelen, tomaat en paddenstoelen, eventueel gebakken niertjes, gerookte haring of ontbijtgranen. Ik vertoefde ooit met een stel hongerige Brusselse zeescouts op een zeilboot in de Ierse zee. De Britse schipper kreeg bijna een beroerte van de hoeveelheid brood die de jongeren aten. Daar was hij niet op voorzien.
In Amerikaanse restaurants is brood op tafel zelden gewoon brood. Met hun neiging tot overdrijven is dat minstens garlic bread of french toast, gewonnen brood. Dat moet je apart bestellen.

“Een damper werd gebakken in de Australische wildernis tijdens het hoeden van de schapen”

Nick Trachet, culinair journalist

In Australië wordt brood gegeten dat tot het DNA van de Australiërs behoort: the damper

In Australië heb ik brood gegeten dat tot het DNA van de Australiërs behoort: the damper. Die damper werd formeel aangekondigd op de menukaart - het was een uitstap met wijnliefhebbers - en werd gegeten als voorgerecht. Of beter: het broodje was bij iedereen op, samen met de eerste fles wijn, nog voor de eerste schotel verscheen. Er kwam geen ander meer.

Een damper werd gebakken in the outback, de wildernis van Australië, tijdens het hoeden van de schapen of het jagen op wilde kamelen. Het is een emblematisch voorbeeld van bush tucker of voedsel van het ruwe bestaan. Levende gist had men niet bij, dus moest het met bakpoeder.

Doe vier cups (Angelsaksische inhoudsmaat, red.) huishoudbloem in een grote kom. Sprenkel er twee theelepels bakpoeder bij. Meng - een beetje Australiër doet dat met zijn zakmes - en voeg er beetje bij beetje een cup lauw water aan toe. Verder mengen en een snuif zout toevoegen. Het deeg moet een bal beginnen vormen. Voeg er eventueel wat bloem of water aan toe. Haal het deeg uit de kom en kneed het een paar keer op een met bloem bestrooid oppervlak. Kneed vooral niet te lang.
Ondertussen heb je een braadpan met deksel in de oven laten opwarmen tot 200°. Strooi wat bloem in de braadpan en leg de bal deeg erin. Zet het deksel erop en sluit de oven. Laat zo'n 45 minuten bakken. Al zou de oven idealiter een kampvuur moeten zijn.

Test of het brood gaar is. Als je erop klopt, moet het hol klinken. Laat het wat afkoelen. Geniet ervan in combinatie met Australische wijn en zing intussen Once a jolly swagman camped by the billabong...

Culinair Ontdekt met Nick Trachet

Nick Trachet weet wat lekker is en is niet te beroerd die kennis te delen. Van appel tot zeemonster, wekelijks.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Column, Culinair Ontdekt met Nick Trachet, brood, toast, the damper, Australië

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni