Nick Trachet M BRUZZ ACTUA 1690
Column

Culinair ontdekt: carboniseren

Nick Trachet
© BRUZZ
23/09/2022

Groot was mijn verbazing toen ik op de radio hoorde dat er een tekort is aan CO2. Iedereen zal nu toch wel beseffen dat we juist te veel koolzuurgas produceren?

Koolzuurgas is een stof die ontstaat door de oxidatie van organische stoffen. Vooral door verbranding, levende wezens die rotten door bacteriën en ook door de spijsvertering van dieren en zwammen. Oorspronkelijk was CO2 louter een afvalstof, die gelukkig door de groene planten weer tot organische stoffen wordt omgetoverd, maar de menselijke beschaving had er weinig mee. Zelfs het bier was van oorsprong 'plat', niet bruisend van het koolzuur. Het moeten de Britten zijn geweest die het plezier van schuimende dranken ontdekten. Zij begonnen bier te maken met een 'tweede gisting” in hermetisch gesloten flessen. In eenzelfde elan vonden zij (en niet de Fransen) de schuimwijn uit.

“Het moeten de Britten zijn geweest die het plezier van schuimende dranken ontdekten”

Nick Trachet, culinair journalist

In een brouwerij wordt veel CO2 geproduceerd. Het commerciële vernuft vond daar dan toch nog een gebruik voor. Het waren in de eerste plaats de brouwers die frisdranken ‘met prik' gingen verkopen. Ze spoten de flessen in met het gas onder hoge druk en een marketing-­trucje was geboren: water met toegevoegde waarde, desnoods met een kleurtje en een smaakje. Die techniek, het carboniseren, werd bedacht door de Britse theoloog Joseph Priestley in 1767.

De vraag werd steeds groter. Niet alleen flessenbier, ook het bier aan de tap moest meer 'prik' krijgen. Dus ging men bier onder druk van koolzuur schenken met de hulp van flessen 'acide', zoals de cafébazen nog zeggen. Zo niet moet je het bier met de hand pompen, zoals de Britten hun platte ale. Kortom, het koolzuur uit gistingsbedrijven is niet meer voldoende. Dan zijn er nog verpakkingen onder beschermende atmosfeer, drijfgas in spuitbussen, lastechnieken, brandbestrijding enz., enz.

Je kunt koolzuurgas gewoon uit de lucht halen, maar dat vraagt veel energie (lees: geld), dus maakt de industrie liever 'vers' koolzuurgas. Ik vond op het net specificaties voor machines die verse koolzuur maken en op die manier nog vrolijk CO2 toevoegen aan de klimaatramp. Zo zijn er (je vindt ze te koop op Amazon) die gewoon gas verbranden voor de leut, of installaties die kalk laten reageren met zuur. Ook kalksteen is fossiele koolstof. Sinds ik dit weet, kijk ik toch met andere ogen naar de SodaStream in de keuken!

Wat te doen? Verbieden om verse CO2 te maken. Bier uit flesjes drinken en niet meer van de tap. Sodadrankjes en voedsel onder 'beschermende' gasverpakking mijden.

Culinair Ontdekt met Nick Trachet

Nick Trachet weet wat lekker is en is niet te beroerd die kennis te delen. Van appel tot zeemonster, wekelijks.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Column, Culinair Ontdekt met Nick Trachet, C02, Koolzuurgas, carboniseren, oxidatie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni