Cravo e Canela

© Saskia Vanderstichele
Onze score
Nu Europalia Brazilië in de kijker zet, kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Want Brazilië is niet alleen het land van de samba en voluptueuze dames met pluimen, maar het heeft ook een al even voluptueuze keuken.

We bespraken in deze rubriek al enkele leuke adresjes maar besloten om nieuwe horizonten te verkennen. We lieten de meest in het oog springende adressen in het stadscentrum links liggen, wegens een overdaad aan de al vermelde pluimen, en trokken naar Cravo e Canela ('kruidnagel en kaneel').

De naam verwijst niet alleen naar twee vaak gebruikte kruiden in de Braziliaanse keuken, maar heeft voor de Brazilianen nog een extra dimensie als verwijzing naar het beroemde boek van Jorge Amado. Het oude herenhuis met zijn rustieke donkerhouten plafonds heeft een aangename hedendaagse touch gekregen dankzij de zachte groen- en blauwgrijze muren, en een stijlvolle inrichting.

Wij nuttigden ons aperitief (een caipirinha natuurlijk, €7) op het terras, naast een opmerkelijke namaakgrot met kunstwerk. Laat u echter niet misleiden: binnen is het interieur erg sober en stijlvol, met enkele art-decoachtige lampjes en stemmige zwart-witfoto's.

We smulden tot de laatste kruimel van het assortiment tapas van het huis (€13), met diverse, typisch Braziliaanse kroketjes van kabeljauw, vlees of kaas, een scampi en zelfs een sint-jakobsvrucht. Vervolgens kozen we voor de picanha, fijne plakjes rundvlees met gebakken banaan en seizoensgroentjes (€22) - een regelrechte aanrader. Het feit dat een van de lapjes nogal sterk dooraderd en dus taai was, zullen we beschouwen als een schoonheidsfoutje.

Ook het nagerecht viel in de smaak: een brasileiro, met een krokante biscuit, kaneel, karamel, stukjes chocolade uit Bahía en krokante koffieschilfers (€9). Tof!

adres: Charleroisesteenweg 227, Sint-Gillis, 02-534.61.78
open: maandag > vrijdag + zaterdagavond

02 534 61 78

europalia.brasil

Festivalorganisator Europalia slaagt er in de meeste musea, expositieruimten, concert- en theaterzalen van Brussel als partner te strikken om met honderden evenementen één land in de kijker te zetten. Nu is dat met het economische groeiland Brazilië, dat Brussel onder meer komt tonen hoe het met architectuur omspringt. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • The show must go on, but not this week
  • Le coronavirus paralyse Bruxelles
  • Cultuurhuizen sluiten tijdelijk de deuren
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement