Nog even Europalia Brazil, in 2013 komt India

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
01/02/2012
Het tweejaarlijkse festival Europalia, dit keer met gastland Brazilië, maakte zopas de balans op. Ondertussen wordt de editie van 2013 in de steigers geholpen: dan staat India centraal.

Europalia had van 4 oktober 2011 tot 15 janua­ri 2012 Brazilië te gast. Na in 2009 (China) en 2007 (Rusland) meer dan een miljoen bezoekers ontvangen te hebben, noteerde Europalia Brasil half januari 973.000 bezoekers (een eindcijfer volgt na Pasen).

Toch is het zwakkere cijfer niet volledig negatief te verstaan. Het aanbod was nu eenmaal sterk gereduceerd tegenover vorige edities - 57 Chinese theaterproducties in 2009 tegenover een handvol Braziliaanse deze keer, bijvoorbeeld. En de grote tentoonstellingen waren sterk geconcentreerd in Brussel, terwijl vooral Vlamingen vele evenementen volgen - misschien was dat dus niet de beste keuze.

Toeval of niet, maar alleszins goed nieuws voor conservator ad interim Michel Draguet: het Jubelpark mag de Amazoneparel Índios no Brasil langer in huis houden, tot en met 15 april. Inmiddels loopt nog Terra Brasilis (in het ING Cultuurcentrum) tot en met 12 februari: een voltreffer die al voor de opening een massa groepsboekingen had.

Niet alles viel mee. Dit weekend sluit Design Brasil af in de Design Vlaanderen Galerie. Op zich was dat een interessante revelatie, die wat ondermaats gepromoot werd. De bezoekersaantallen vielen dan ook tegen, en daarom werd in arren moede een 'vitrinepassant' al als aanwezige bezoeker genoteerd zodra die wat langer bij het raam bleef staan.

Het festival maakte ook dramatische communicatie- en andere perikelen mee: voor een productie in Luik moest vijf voor twaalf zelfs 3,5 miljoen euro gevonden worden of ze ging niet door. De Braziliaanse overheid stak uiteindelijk geld toe. En over een voorstelling in het Théâtre National werd dermate fout gecommuniceerd dat er geen mogelijkheid was om het hele stuk, dat over twee dagen liep, te zien, omdat er de tweede dag minder zitplaatsen waren. "Waarom tachtig Brazilianen over laten vliegen voor een stuk waarnaar maar honderdvijftig man mag gaan kijken?" klonk het klagend vanuit het theaterhuis. Theater, dans en jeugdige muziekgenres bleken gelukkig van topkwaliteit en sloegen aan.

Bozar Expo liep dan weer een financiële kater op, met slechts vijftigduizend bezoekers voor de hoofdexpositie. Toch kijkt de Stichting Europalia alweer vooruit: ze werkt al ijverig aan Europalia India 2013.

europalia.brasil

Festivalorganisator Europalia slaagt er in de meeste musea, expositieruimten, concert- en theaterzalen van Brussel als partner te strikken om met honderden evenementen één land in de kijker te zetten. Nu is dat met het economische groeiland Brazilië, dat Brussel onder meer komt tonen hoe het met architectuur omspringt. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, europalia.brasil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni