Europalia-expo Brazil.Brasil zorgt voor financiële kater

© brusselnieuws.be
26/01/2012
Het cultuurfestival Europalia.brasil heeft van 4 oktober 2011 tot 15 januari 2012 zo'n 973.000 bezoekers over de vloer gekregen. Het gaat om een voorlopig aantal. Maar het bezoekersaantal voor de toptentoonstellingen in Brussel valt tegen. Met amper 50.000 bezoekers laat Brazil.Brasil een financiële kater achter.

Nu het Europalia-festival bijna achter de rug is, maakt Europalia Internationaal een voorlopige balans op. Het persbericht legt de nadruk op de 973.000 bezoekers die alle activiteiten bezochten in 71 steden verspreid over vijf verschillende landen. De bezoekers konden gedurende 103 dagen naast 24 tentoonstellingen ook 554 evenementen bijwonen, gaande van podiumkunsten tot literaire events, workshops, openluchtevenementen en conferenties. In totaal namen 1.033 artiesten en experts deel aan het festival.

Geen cijfers echter over de publieksopkomst op de toptentoonstellingen in Brussel in het persbericht. Dat komt deels doordat de totale cijfers nog niet exact bekend zijn, maar mogelijk ook omdat die niet meevallen. "Het klopt dat de toptentoonstelling Brazil.Brasil in het Paleis voor Schone Kunsten (PSK) ongeveer slechts 50.000 bezoekers heeft gehad," geeft Europalia-directrice Kristine De Mulder toe aan brusselnieuws.be.

Dat is de helft minder dan de hoofdexpo 'Son of Heaven' twee jaar geleden tijdens Europalia China. De hedendaagse kunst houdt met 'Art in Brazil', eveneens in het PSK, ongeveer gelijke tred met de hedendaagse kunsttentoonstelling 'The State of Things' tijdens Europalia China.

Muziek en feesten
Hoe komt het dat de tentoonstelling Brazil.Brasil (een overzicht van de Braziliaanse plastische kunst van begin 19de eeuw tot 1950, red) niet aansloeg bij het publiek? "Mensen associëren Brazilië veeleer met muziek, dans en feesten. De concerten, dansvoorstellingen en ook onze Club Brazil (ontmoetingsplaats, concertzaal, cocktail- en snackbar aan de voet van de Kunstberg, red.) waren een groot succes", aldus Kristine De Mulder. "Globaal gezien gaat het dus om een geslaagde editie. De Braziliaanse gemeenschap in Brussel hebben we zeker goed bereikt."

Toch is het zo dat de expo Brazil.Brasil door de minder-inkomsten voor een financiële kater zorgt. "Dat klopt, maar het is niet de eerste tegenslag in de 43-jarige geschiedenis van Europalia. We zullen ook dit wel overleven", zegt De Mulder. Hoe groot de financiële tegenvaller is, kon ze donderdag niet zeggen. Aangezien het om een co-productie metr Bozar gaat, deelt ook Bozar in de brokken.

Ze wijst er nog op dat er nog zeven tentoonstellingen in het kader van Europalia.brasil lopen, waarvan drie in Brussel. Het gaat om 'Indios no Brasil' in het Jubelparkmuseum (verlengd tot 15 april), 'Terra Brasilis' in het ING Cultuurcentrum (nog tot 12 februari) en 'Design Brasil' in Design Vlaanderen Galerie (tot 5 februari).

europalia.brasil

Festivalorganisator Europalia slaagt er in de meeste musea, expositieruimten, concert- en theaterzalen van Brussel als partner te strikken om met honderden evenementen één land in de kijker te zetten. Nu is dat met het economische groeiland Brazilië, dat Brussel onder meer komt tonen hoe het met architectuur omspringt. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, europalia.brasil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni