Albanese kunstenares breidt Parcours Street Art van stad Brussel uit

AVP, JP
© Belga - BRUZZ
22/04/2022

In het teken van het festival Balkan Trafik is aan de Brandhoutkaai op de Vismarkt vrijdag een nieuwe muurschildering van de Albanese kunstenares Ledia Kostandini onthuld. Het kunstwerk wordt door de stad Brussel toegevoegd aan haar Parcours Street Art.

Het werk draagt de naam 'Wink' en verwijst naar de samenwerking van de Europese Unie met landen buiten de unie, zoals onder andere Albanië. Tegelijkertijd is het een weerspiegeling van de Albanese hoofdstad Tirana, dit jaar Europese jongerenhoofdstad.

De muurschildering toont zwevende ogen in een blauwe hemel. De ogen knipperen en kijken naar de Brusselse voorbijgangers met gevoelens van affectie en solidariteit. Voor het werk inspireerde de kunstenares zich op niemand minder dan René Magritte.

"Het is een eerbetoon aan Magritte. Hij is altijd een referentie geweest voor me", zegt Kostandini. "Het is voor mij een verwijzing naar zijn valse spiegels waarbij er een connectie is tussen de kijker en het onderwerp. De ogen kijken naar de mensen, maar de mensen zien ook mijn inspiratie uit Tirana in de ogen", legt de kunstenares uit.

Deze vijfde Balkan Trafik-muurschildering is het resultaat van een samenwerking tussen de stad Brussel, Balkan Trafik en de Europese Commissie. De stad Brussel probeert op deze manier ook aan diversiteit te werken en de zichtbaarheid van vrouwen in de openbare ruimte te vergroten.

Het Balkan Trafik Festival vindt volgende week plaats van 28 april tot 1 mei op het De Brouckèreplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , Street Art Parcours

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni