© Lexnet.dk | Boekhandel-antiquariaat Schwilden in de Bortiergalerij op de Magdalenasteenweg houdt op te bestaan

Boekhandel Schwilden in Bortiergalerij stopt na overlijden eigenaar

SDS
© BRUZZ
17/11/2021

Tristan Schwilden (78), de uitbater van antiquariaat-boekhandel Schwilden in de Bortiergalerij, is begin vorige week overleden. Dat meldt schrijver Eric Min op zijn Facebookprofiel. De man was een wereldexpert in de vroege jaren van de fotografie. Schwildens gelijknamige boekhandel sluit nu de deuren.

"Ik was jarenlang klant bij hem, al is het nu door de coronacrisis wel een jaar of twee geleden," vertelt Min. "Hij was een zeer erudiete man, veel meer dan een boekhandelaar. Toen ik zelf bezig was met een culturele geschiedenis van Brussel kwam ik zijn naam geregeld tegen in wetenschappelijke tijdschriften over een aantal thema's, de vroege fotografie was daar een van."

"Hij was een zeer erudiete man, veel meer dan een boekhandelaar"

Eric Min, schrijver

"Hij bundelde zijn nieuwe aankopen maandelijks of tweemaandelijks in catalogi, die hij naar klanten stuurde. Daar vond je niet alleen de titel en de prijs, maar ook een stukje duiding over elk werk. Zijn winkel was altijd een plezier om even binnen te stappen en rond te snuisteren."

"Tristan Schwilden was een zeer bescheiden man, fysiek bijna onzichtbaar, maar tegelijk iemand met een feilloze vakkennis. Als je binnenkwam en een vraag stelde, dacht hij even na wat hij voor je had, om daarna in de coulissen te verdwijnen en twee minuten later terug te komen met waar je naar op zoek was."

Broederband

Schwilden woonde meer dan vijftig jaar samen met zijn oudere broer Bruno, die in het overlijdensbericht hun innige band omschrijft. "Als ik zelf een broer had kunnen kiezen, had ik nooit een betere vriend dan hem kunnen vinden. Un milliard de merci aan deze discrete man en harde werker."

Aan de telefoon noemt Bruno Schwilden, zelf 80, zijn broer een wereldautoriteit op het vlak van de geschiedenis van de fotografie die meerdere boeken daarover op zijn naam heeft staan. "Tristan heeft ook met twee medeauteurs een woordenboek van Belgische fotografen opgesteld, dat later geredigeerd is door het Antwerpse Fotomuseum, waarna hij door koningin Paola is uitgenodigd voor een drankje."

"Verder catalogeerde hij ook al het publicitaire werk van René Magritte en de partituren die de schilder illustreerde. Ik maak hier eigenlijk postuum reclame voor mijn broer, maar hij verdient dit. Hij was een zeer discreet man."

De boekhandel in de Bortiergalerij zal nu de deuren sluiten, zegt Bruno Schwilden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie