Bozar viert 100ste verjaardag van Roger Raveel met retrospectieve

Roger Raveel (1921-2013) zou in 2021 zijn 100ste verjaardag gevierd hebben. Die gelegenheid grijpt Bozar aan om een grote retrospectieve te wijden aan de Belgische schilder. Het is een van de verschillende voorstellingen die Bozar bekendmaakt voor het voorjaar van 2021.

Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20e eeuw, maar hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen en bijzondere beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie en met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. De retrospectieve vormt het meest complete overzicht van zijn oeuvre tot nu toe. Het wordt een hommage met een 150-tal werken uit private en publieke collecties. De tenoontstelling rond Raveel loopt van 18 maart tot 21 juli 2021.

Het is niet het enige wat Bozar in de eerste maanden van volgend jaar te bieden heeft. De expo Primordial Earth: Inhabiting the Landscape (20 januari - 10 maart 2021) weerspiegelt de verkenningstocht van kunstenaar Léonard Pongo doorheen de rijke diversiteit aan landschappen in de Democratische Republiek Congo.

Wie wil weten hoe een Portugese kunstenares eruit zag in 1900 en hoe ze er vandaag in 2020 uitziet, ontdekt het in All I Want (26 februari - 23 mei 2021). De tentoonstelling verkent in uiteenlopende vormen alle aspecten van het leven van de Portugese kunstenares.

Tenslotte is er nog de expo FLOW (23 maart - 25 april 2021). Het Bozar Lab bracht voor deze expo Luc Steels, expert in artificiële intelligentie aan de Vrije Universiteit Brussel, en de Belgische schilder Luc Tuymans samen in een residentieprogramma voor wetenschappers. Zij onderzoeken de relatie tussen kunst en artificiële intelligentie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?