Contemporary Design Market

Brussels Design September geeft een inkijk in zijn programma 2020

Kurt Snoekx
24/06/2020

Brussels Design September wil vernieuwd uit de coronacrisis komen en stelt een programma voor rond drie kernthema’s: een focus op hedendaags Belgisch design, een arts & crafts-parcours dat scherpstelt op het ambachtelijke karakter van de scene en een luik rond upcycling.

Voor de designbeurzen zal moeten worden ingeschreven, de events verspreid over de stad zijn vrij toegankelijk maar handgel en mondkapjes worden voorzien, en de gebruikelijke lezingen in grote huizen als Flagey vinden dit jaar niet plaats. Het is duidelijk dat ook Brussels Design September zich aan het nieuwe normaal moet aanpassen. Dat gebeurt behalve via enkele praktische en organisatorische ingrepen ook door een vernieuwde blik op het programma.

Door de coronacrisis heeft dat programma vertraging opgelopen – op 21 juli zou het worden gefinaliseerd – maar nu al worden vijf thema’s aangereikt die als rode draden door het festival lopen dat Brussel gedurende een kleine maand omtovert tot mekka van het design.

Brussels Design Market
Brussels Design Market

De focus op vintage is niet nieuw: de Brussels Design Market, de grootste Europese vintagedesignbeurs, is aan zijn 28e editie toe en verzamelt in het laatste weekend van september 120 binnen- en buitenlandse verkopers en ruim 7.000 kijkers en kopers op de site van Thurn & Taxis.

JONG EN AMBACHTELIJK
Voor de tweede keer wordt aan dat luik, dat inzoomt op design uit de twintigste eeuw, ook een Contemporary Design Market gekoppeld. Daar proberen goed vijftig jonge makers hun ontwerpen aan de man te brengen. Die makers zullen vooral Brussels en Belgisch zijn, een manier om de meest kwetsbare groep in de designscene een platform aan te reiken. Eregast wordt Brusselaar Maarten De Ceulaer, die vorig jaar nog zijn tiende verjaardag als ontwerper vierde op Design September en in 2020 zijn nieuwe Halo-lampen komt voorstellen. Hij wordt geflankeerd door twee jonge talenten: de Antwerpse interieurarchitecte en meubelontwerpster Axelle Vertommen en de avontuurlijke Gentse verkenners van grafiek en textiel Victor Verhelst en Thomas Renwart van Les Monseigneurs.

De Commerce Design Awards belonen opnieuw recente Brusselse commerciële interieurontwerpen. Voor inspiratie kunnen bars, restaurants en winkels terecht bij Silversquare, dat kunstenaars en ontwerpers onder de arm neemt om zijn coworkingruimtes te bezielen. In de nieuwe ruimte, Silversquare Bailli, ingericht door modelabel en kunstcollectief Studio KRJST, wordt Design September op 10 september afgetrapt met een lanceringsfeestje.

Brussels Design September stelt daarnaast met een arts & crafts-parcours ook nog scherp op het ambachtelijke karakter van design. Dat doet het festival door de werkruimte zelf in te duiken. Epicentrum worden de Zaventem Ateliers, waar 33 residenten met elk hun specifieke expertise samenhokken. Onder het wakende oog van Lionel Jadot, de Brusselse designer en drijvende kracht van de tot creatieve hub omgeturnde papierfabriek, scheppen alle residenten mee aan een groepstentoonstelling.

OPBLAASBAAR EN GERECYCLEERD
Een laatste rode draad, upcycling, zet in op duurzaamheid. Heel concreet gebeurt dat via een samenwerking met goed vijftien designers en een spot op de Fablabs waar de cyclus van recycleren, bewaren, herstellen en scheppen nopen tot een meer doordachte omgang met materialen.

Zaventem Ateliers
© Stan Guldemon | Zaventem Ateliers

Al die draden vloeien samen in een vrolijke chaos van ruim honderd evenementen. Zoals de tentoonstelling van de ontwerpen van de visionaire Vietnamese ingenieur, uitvinder en designer Quasar Khanh. De Brussels Design Market toont zeldzame stukken uit zijn Aerospace-collectie, de eerste lijn opblaasbaar meubilair ooit, en de eerste conceptauto uit de geschiedenis: de Quasar Unipower.

In de oude nuntiatuur op de Zavel organiseert de Elsense galerie Spazio Nobile haar eerste tentoonstelling extra muros, met werk van Kaspar Hamacher, Fabian von Spreckelsen, Jörg Bräur, Anne Derasse, Silvano Magnone en Sébastien Caporusso. Verwacht een mengelmoes van oude en nieuwe foto’s, houten meubels, poëtische combinaties van steen en marmer, hout, messing en leer, en diersculpturen in cortenstaal.

Brusselaar Olivier Goka stelt bij A. Galerie dan weer zijn speelse assemblages in gerecycleerde kunststof tentoon, zoals zijn Collection Vonpischmeyer, een nepverzameling Afrikaanse maskers en beelden gemaakt van gerecycleerd plastic.

Maar ook culturele hotspots als ADAM, het Hortamuseum, MAD en See U nemen deel aan het grote designfeest. Meer namen en plaatsen volgen nog. Het volledige programma van Brussels Design September wordt op 21 juli bekendgemaakt.

BRUSSELS DESIGN SEPTEMBER
10 > 30/9, www.designseptember.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo, Brussels Design September

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie