| Ann Veronica Janssens wint de Ultima voor Beeldende Kunsten.

Brusselse kunstenares Ann Veronica Janssens sleept Ultima in de wacht

SD
© BRUZZ
17/05/2023

De Brusselse kunstenares Ann Veronica Janssens heeft dinsdag de Ultima (de voormalige Vlaamse cultuurprijzen) voor Beeldende Kunst in de wacht gesleept. De jury loofde de Belgisch-Britse kunstenares voor haar "poëtische, openbarende en genereuze experimenten".

“Het oeuvre van Ann Veronica Janssens is even indrukwekkend als subtiel," klinkt het in het verdict van de jury. "Met licht en mist of onverwachte bewerkingen van elementaire materialen zoals glas en staal, maakt ze onzichtbare werkelijkheden zichtbaar. Ze schenkt ons beelden die we nog nooit gezien hebben."

Janssens werd geboren in het Britse Folkestone in 1956 en is opgegroeid in Kinshasa. Intussen woont en werkt ze in Brussel, waar ze nog schoolliep aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts visuels (ENSAV) in de Abdij Ter Kameren.

In 1980 debuteerde ze op de tentoonstelling van Le Jeune Peinture Belge. Sindsdien heeft ze verschillende internationale tentoonstellingen op haar naam staan.

Zo vertegenwoordigde ze onder meer ons land op de Biënnale van Venetië in 1999 en nam ze deel aan de Biënnale van Sydney in 2012. Het Deense museum Louisiana wijdde in 2020 een tentoonstelling aan haar.

De Ultima's worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt. Het gaat om twaalf prijzen in uiteenlopende culturele categorieën. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni