De vijf inzichten

Dichter en dj Alex Deforce: 'Tel je stappen zelf'

18e1d771-1847inzichtenalex-deforce2csaskia-vanderstichelehor.jpg
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

Alex Deforce is een Brusselse dichter, schilder, tekenaar, dj en radiomaker bij Kiosk Radio. Voor vijf inzichten van een multitalent als hij staan we met zijn allen in de rij.

Neem notities
Voor mij is notities nemen een dagelijkse praktijk. Enerzijds als manier om te kunnen omgaan met overprikkeling. Er zijn momenten dat ik drie of vier gesprekken tegelijk hoor en dan neem ik notities van degene die ik wil volgen om de andere uit te schakelen. Anderzijds is het een manier om praktische zaken en artistieke vondsten of ideeën even te parkeren voor later. Ik noteer ze door elkaar op mijn telefoon en schrijf ze daarna over in een schriftje. De ideeën die bruikbaar zijn voor poëzie gaan dan van het schriftje naar de cloud.

Wik je woorden
Spreek niet omdat het je beurt is, spreek omdat je iets te zeggen hebt. Het is ook niet verkeerd om na te denken voor je iets zegt. En je kan een woord opzoeken voor je het gebruikt, in plaats van het te gebruiken zonder te weten wat het betekent. Dat klinkt streng, maar mijn liefde voor de taal is te groot om voortdurend gratuit taalgebruik te tolereren.

Maak het concreet
“De weg is lang voor wie in cirkels loopt,” schreef JMH Berckmans ooit. En: “If 'if' was a spliff, we would all be high!” Tussen niet doen en doen ligt een weinig interessant braakliggend terrein. Je kan rond de pot blijven draaien, maar vroeg of laat moet je er toch aan beginnen. Ook al raak je niet meteen waar je naartoe wilde, je komt meestal wel ergens waar je nog niet bent geweest, en dan kan je altijd nog aanpassen.

Doe squats
Ik sukkel met spier- en gewrichtspijn, maar die in mijn onderrug is vrijwel opgelost door elke dag te squatten. Het ziet er niet uit, maar ik ben geschrokken van de positieve impact.

Tel geen stappen
Op mijn telefoon staat een stappenteller waar ik niet om heb gevraagd. Ik raad iedereen aan om te wandelen, maar een goed rapport op het einde van de dag hoeft niet. Als je je stappen wilt tellen, doe het dan zelf. Dan doe je aan wandelmeditatie.

Alex Deforce treedt met Zindzi Tillot Owusu en Filarowska aan
op de Poëzieavond Vers Fruit (31/5, 19.30) in GC Nekkersdal

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?