Dominique Goblet maakt kans op de prestigieuze Fauve d'Or

© Jorge Fidel Alvarez
| Dominique Goblet als juryvoorzitster van het stripfestival van Angoulême 2019

De geliefde en internationaal gerenommeerde Brusselse stripmaakster Dominique Goblet is genomineerd voor de Fauves, de belangrijkste Europese stripprijzen die elk jaar in januari worden uitgereikt op het stripfestival van Angoulême.

In januari 2019 mocht ze als voorzitter van de jury nog de Fauve d’Or, de Prix de l’Audace, de Prix Spécial du Jury en de Prix Révélation op het prestigieuze stripfestival van Angoulême uitreiken aan onder anderen Emil Ferris, Brecht Evens en Emilie Gleason. Eind januari 2020 zal Dominique Goblet – we duimen! – pas op het podium verschijnen als ze zelf een van die prijzen – de belangrijkste stripprijzen van Europa – wegkaapt. Want het Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême maakte zopas zijn officiële selectie bekend, en onder de 43 genomineerden bevindt zich ook haar L’amour dominical, uitgegeven bij het Brusselse platform Frémok.

Twaalf jaar lang blonk Dominique Goblet die ruwe diamant op, samen met Dominique Théate, een resident van La “S” Grand Atelier dat kunstenaars met een mentale handicap van een veilige haven voorziet in Vielsalm. L’amour dominical omschreven we eerder dit jaar al als “een hilarisch stout en tegelijk hartverscheurend verhaal dat zich tussen werkelijkheid en verbeelding ophoudt, tussen grote dromen en de onmogelijkheid die te realiseren. Schijnbaar, want wat de Dominiques via de confrontatie van Hulk Hogan met la femme à la barbe bleue, dikke bakken, knokpartijen, een tandeloze orthodontist, de Hell’s Angels, E.T. én enkele verbijsterende herinneringen tot leven wekken, is net een pleidooi voor grote dromen, verbeelding, generositeit en liefde.”

L'amour dominical
L'amour dominical

De nominatie hoeft niet te verbazen. Dominique Goblet is al jaren een van de meest geliefde en internationaal gerespecteerde stripmakers die onze stad rijk is. Al haar hele carrière verlegt ze de grenzen van het beeldverhaal. Haar grote doorbraak kwam er met Faire semblant c’est mentir (in het Nederlands verschenen als Net doen alsof is ook liegen), een bloedmooie, hartverscheurende maar liefdevolle verbeelding van haar eigen leven. Daarop volgden onder meer Les hommes-loups – een duizelingwekkende visuele vertelling waarin dreiging, isolement en intimiteit samen een zinderend vuur oppoken – en haar quatre-mains met Kai Pfeiffer Plus si entente… (in het Nederlands verschenen als Meer als het klikt bij Bries), waarin een moeder zich overgeeft aan het verlangen terwijl een niet verwerkt verleden, een grijs heden en exuberante fantasieën elkaar teisteren.

De uitreiking van de Fauves vindt plaats op 1 februari 2020 in het Théâtre d’Angoulême.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?