Egypte-expo onder bescherming van Koningin Mathilde geopend

© Belga
30/03/2023

De nieuwe tentoonstelling 'Expeditie Egypte' van het Museum voor Kunst- en Geschiedenis staat onder bescherming van Koningin Mathilde en verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao's en de totstandkoming van de Egyptische collectie uit het museum en in België.

Opmerkelijk is dat de expositie niet enkel het verhaal vertelt van het Oude Egypte, maar vooral het verhaal van hoe vele Egyptische pronkstukken in ons land terecht kwamen.

Dat verhaal begint in de 19e eeuw, toen het diplomatieke en industriële België steeds meer interesse kreeg voor Egypte. Leopold II, toen nog Hertog van Brabant, bracht heel wat artefacten en sarcofagen mee uit het land van de farao's.

Nadien werden nog duizenden objecten toegevoegd aan de collectie. Deze archiefcollectie bestaat vandaag uit meer dan 12.000 stuks - waarvan meer dan 200 objecten voor het eerst te bezichtigen zijn voor het grote publiek.

Onder meer de rijkelijk versierde sarcofagen uit de priesterlijke verbergplaats van Deir el-Bahari, een monumentaal beeld van de godin Sekhmet en het dodenboek van Neferrenpet maken deel uit van de tentoonstelling.

Koningin Mathilde

Toch werpt de tentoonstelling ook een nieuw perspectief op de ontdekkingen van België in het Oude Egypte. Zo tonen de artistieke interventies van Sara Sallam, geboren in Caïro in 1991, hoe de hedendaagse Egyptische identiteit in schril contract staat met hoe de geschiedenis van de Egyptologie in ons land tot stand gekomen is.

De tentoonstelling staat onder bescherming van Koningin Mathilde, die donderdag een bezoek zal brengen aan de zopas geopende expositie.

De expo is voor het grote publiek te bezichtigen vanaf vrijdag 31 maart tot 1 oktober 2023.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , Museum Kunst & Geschiedenis , Egypte , Koningin Mathilde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni