It's a wrap: mode-icoon Diane von Fürstenberg komt thuis

Eva Christiaens
28/03/2023
© Archieven Diane von Furstenberg | Diane von Fürstenberg naast een mannequin naar haar evenbeeld, rond 1977.

Het Mode en Kant Museum maakt zich op voor een feestjaar, want de iconische wikkeljurk bestaat vijftig jaar. Ontwerpster Diane von Fürstenberg brengt een eerste overzichtstentoonstelling naar Europa.

Het zal ook deze lente wikkeljurken regenen in de winkelrekken. De zwierige jurk van zachte jersey die je rond je middel knoopt, is vandaag niet meer weg te denken bij zowel grote als kleine ketens. In de jaren 1970 was ze nog gloednieuw en bevrijdend voor de vrouw: je kon er zo mee naar kantoor, hoog en strak opgeknoopt, of er ontspannen in dansen. En moest die snel uit, dan hoefde je maar aan één lintje te trekken. De jurk toont de seventies waar ontwerpster Diane von Fürstenberg zo van genoot in New York City. Vrijheid en experiment stonden centraal, kleur en prints brachten plezier.

SLT APR Diane von Furstenberg naast een mannequin naar haar evenbeeld, rond 1977
© Archieven Diane von Furstenberg | Diane von Fürstenberg naast een mannequin naar haar evenbeeld, rond 1977.

Von Fürstenberg was in die periode net gescheiden van prins Egon von Fürstenberg, met wie ze als socialite naam had gemaakt in New York. Zelf is ze afkomstig uit Brussel. Ze werd op oudejaarsavond geboren als Diane Halfin en ging naar school in het Dachsbeck-lyceum in de Strostraat. Haar beste vriendinnetje was wijlen Myriam Wittamer (van de beroemde familiepatisserie aan de Grote Zavel). Later trok Diane naar een Engelse kostschool en studeerde ze in Spanje en Genève. In Brussel heeft ze vandaag nog weinig familie, behalve haar broer en zijn gezin.

SLT APR Diane von Furstenberg op het Empire State Building voor een Japanse jeans advertentie, rond 1980, Archieven Diane von Furstenberg c Ara Gallant
© RR | Diane von Fürstenberg op het Empire State Building voor een Japanse jeans-advertentie, rond 1980.

“We spreken vaker af in Parijs of Italië dan in Brussel,” zegt haar schoonzus Greta Halfin, die de DvF-winkel in de Grotehertstraat uitbaat. Toch werd von Fürstenberg in 2018 nog ereburger van de stad Brussel en krijgt ze hier haar eigen jubileumtentoonstelling. “Ze is dan ook een icoon, misschien zelfs een van de laatsten in de modewereld,” zegt Halfin. De wrap dress is miljoenen keren verkocht en DvF verkoopt in zeventig landen wereldwijd.

Van vrouw op vrouw

Vandaag houdt de ontwerpster zich meer bezig met filantropie dan met haar collecties. “Maar pas op, als een knop haar niet aanstaat, zal die niet in de collectie zitten. Om zo ver te raken, moet je wel een sterk karakter hebben,” zegt haar schoonzus. Een deel van dat karakter kreeg ze mee van haar moeder, een Auschwitz-overlever. Die leerde haar dat bang zijn nooit een optie is. In eigen boeken roept Von Fürstenberg vrouwen op om eerlijk en voluit te zijn wie ze willen. Ze reikt elk jaar een prijs uit aan inspirerende vrouwen en weet nog altijd zelf te inspireren. Zo draait Disney dit jaar een grote documentaire over haar leven. “Ze richt zich volop op haar nalatenschap,” zegt Greta Halfin. Het kledingmerk ligt ondertussen in handen van Dianes kleindochter, die het na een flinke coronaklap mag heruitvinden.

Verwacht van de expo nog geen retrospectieve. Curator Nicolas Lor gebruikt de wrap dress als rode draad om met een moderne blik naar vrouwelijke mode en succes te kijken. Michelle Obama droeg hem, Kate Middleton en Amy Winehouse ook. Eind vorig jaar was kroonprinses Elisabeth zelfs nog in DvF te zien. Zwiert u ook mee de lente in?

SLT APR  Diane von Furstenberg
© Ara Gallant | Diane von Fürstenberg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie