Kanal-Centre Pompidou stelt artistiek directrice Kasia Redzisz voor

Kasia Redzisz Kasia Redzisz
© Veerle Vercautere
| De 40-jarige Poolse Kasia Redzisz is de eerste artistiek directrice van het toekomstige kunstencentrum KANAL-Centre Pompidou.
© Veerle Vercautere
| De 40-jarige Poolse Kasia Redzisz is de eerste artistiek directrice van het toekomstige kunstencentrum KANAL-Centre Pompidou.

De Stichting Kanal en Centre Pompidou hebben de 40-jarige Poolse Kasia Redzisz aangesteld als eerste artistiek directrice van het toekomstige kunstencentrum KANAL-Centre Pompidou. Redzisz komt over van het museum Tate Liverpool in het Verenigd Koninkrijk.

"Ik ben vereerd dat ik me bij Kanal-Centre Pompidou mag aansluiten op dit scharniermoment, nu het nieuwe instituut volop vorm krijgt," vertelt Redzisz. "De visie die ik wil ontwikkelen voor Kanal, is die van een dynamisch, interactief, interdisciplinair museum, een ruimte voor experimenten die paradigma's aan diggelen slaan, die ons samenbrengt om kunst te vieren en de cruciale rol ervan in onze levens te blijven overwegen. Een nieuw instituut oprichten brengt reusachtige mogelijkheden met zich mee", vervolgt ze.

Redzisz maakt de overstap van Tate Liverpool, waar ze sinds 2015 actief was. Voordien deed ze al ervaring op bij Tate Modern in Londen. Van 2008 tot 2015 was ze ook stichtend directrice van Open Art Projects, een non-profitorganisatie in Warschau, gewijd aan innovatieve kunstcommissies en van 2011 tot 2018 werkte ze samen met kunstenaar Miroslaw Balka aan 'Otwock', een project dat de relatie tussen kunst en plaats onderzoekt. Nu kan ze al die ervaring gebruiken om Kanal-Centre Pompidou bij de opening in 2024 mee vorm te geven.

"Haar alom erkende curatoriële en leiderschapsvaardigheden zullen essentieel blijken om het institutionele model van een nieuw museum op te bouwen, dat zowel een artistiek avontuur betekent als een diep bewustzijn van zijn maatschappelijke rol," zegt Yves Goldstein, CEO van Stichting Kanal.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?