| Het schilderij Le mois des vendanges.

Miljoenenschilderij van René Magritte wordt dinsdag geveild

© Belga
06/03/2021

Het iconische schilderij Le mois des vendanges van René Magritte wordt dinsdag geveild bij Christie's in Londen. Het werk van de Brusselse surrealistische kunstenaar wordt geschat op 10 à 15 miljoen pond (11,6 à 17,4 miljoen euro).

Het schilderij dateert uit 1959 en is het duurste werk uit de collectie van de Franse kunstverzamelaar Claude Hersaint die door Christie's wordt verkocht. Jean Miró's "Peinture" uit 1925 en Max Ernsts "Cage, forêt et soleil noir" uit 1927 worden respectievelijk geschat tussen 10,4 en 16,2 miljoen euro en tussen 2,3 en 3,5 miljoen euro.

Volgens Christie's is het schilderij van Magritte "één van de grootste en belangrijkste werken in zijn oeuvre, en één van de vier grootste werken van de kunstenaar in private handen". Le mois des vendanges toont de totemachtige, enigmatische figuur van de man met de bolhoed, een bekend personage in Magrittes werk. Vanuit een geopend raam kijkt de toeschouwer uit op een oneindig aantal van deze figuren, elk met subtiel verschillende gelaatstrekken, wat een bevreemdende en zelfs verontrustende compositie oplevert.

'Geen handtekening nodig'

Dat Magritte veel belang hechtte aan dit werk, leest het veilinghuis in zijn brieven, waarin de kunstenaar schreef: "Op dit moment is [Le mois des vendanges] het werk dat ons er het best aan herinnert hoe vreemd de werkelijkheid kan zijn, als men 'gevoel voor werkelijkheid' heeft."

"Het is een historisch, iconisch werk in het oeuvre van Magritte", zegt Charly Herscovici, voorzitter van de Fondation Magritte en voorzitter van de raad van bestuur van het Magritte Museum in Brussel. "Het is een groot werk, een echt meesterwerk, een museumstuk. Het is zeer zeldzaam om een schilderij van deze kwaliteit op een veiling te zien."

Herscovici noemt Le mois des vendanges "uiterst belangrijk" in het oeuvre van Magritte. "Het vertegenwoordigt de hele geest van de schilder in één schilderij: het werk heeft geen handtekening nodig."

Veel geld

Voor welk bedrag het schilderij verkocht wordt, wordt dinsdag bekendgemaakt. De hoogste schatting van 17,4 miljoen euro is veel geld, maar het is niet het grootste bedrag dat voor een schilderij werd neergeteld. In 2017 ging Salvator mundi van Leonardo da Vinci, eveneens bij Christie's, voor 450 miljoen dollar (377 miljoen euro) onder de hamer.

Ter vergelijking: in dezelfde prijsklasse als Le mois des vendanges ligt Composition no. II with blue and yellow van Piet Mondriaan uit 1930 dat in 2014 liefst 13,9 miljoen euro opbracht. Magrittes Les chasseurs au bord de la nuit ging in diezelfde veiling van Christie's onder de hamer voor 7,6 miljoen euro.

Twee jaar geleden gingen ook al zeven werken van de Brusselse surrealist de deur uit voor 37 miljoen euro. Het duurste werk ooit van Magritte was L'empire des lumières. Dat bracht 20,5 miljoen euro op in 2017.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni