Nederlandstalige bibliotheken bijna twee weken dicht voor onderhoud

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De bibliotheek van Muntpunt is gesloten van 20 tot en met 28 september.

De Nederlandstalige bibliotheken in Brussel sluiten vanaf 21 september even de deuren voor het publiek. In die periode maken alle bibliotheken de omschakeling naar een nieuw en gemeenschappelijk bibliotheeksysteem waardoor de digitale diensten worden uitgebreid.

De upgrade van het bibliotheeksysteem betekent zowel voor de bibliotheekmedewerkers als voor de uitleners een stap vooruit. Boeken uitlenen en indienen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden gemakkelijker en gebruiksvriendelijker. De Brusselse Nederlandstalige bibliotheken stappen daarmee in een gemeenschappelijk bibliotheeksysteem waar ook de Vlaamse bibliotheken deel van uitmaken.

"Met de nieuwe bibliotheeksoftware versterken we achter de schermen de samenwerking tussen de Brusselse bibliotheken. De gebruiker staat centraal in dit nieuwe, open en betrouwbaar systeem dat in de nabije toekomst nog meer innovaties zal toelaten. Op die manier hopen we nog meer Brusselaars aan het lezen te krijgen," verklaart Pascal Smet, collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra.

Een voorbeeld van zo'n innovatie is "Mijn Leestipper". Via deze dienst kunnen bibliotheekleden leestips op maat ontvangen, geselecteerd op basis van de inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren. En ook online betalingen kunnen mogelijk worden in de toekomst.

De omschakeling zal gebeuren tussen 20 september en 2 oktober. De eerste bibliotheken gaan op zaterdag 26 september alweer open. De bibliotheek in Oudergem opent op dinsdag 29 september, de bibliotheek in Schaarbeek heropent als laatste op 3 oktober. Het Muntpunt meldt op haar website dat ze slechts tot 28 september gesloten zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?