Oudste Nederlandstalige Bijbel eind mei te bezichtigen in Koninklijke Bibliotheek

© Belga
05/05/2023

De oudste Nederlandstalige geïllustreerde Bijbel, van de hand van de 13de-eeuwse dichter Jacob van Maerlant, is vanaf 23 mei te bewonderen in het museum van de Koninklijke Bibliotheek aan de Kunstberg in Brussel. "Een absoluut topstuk van een van de bekendste en meest productieve Middelnederlandse auteurs ooit."

"Deze 13de-eeuwse codex is dankzij de beroemde auteur, maar ook omwille van het uiterst luxueuze karakter van het handschrift en het hoge artistieke niveau van de verluchting, een absoluut topstuk", aldus de bibliotheek. "Van Maerlant, een van de bekendste en meest productieve Middelnederlandse auteurs, stelde zich tot doel om de Bijbelse kennis die in het Latijn voorhanden was, beschikbaar te stellen in de volkstaal."

Deze 'rijmbijbel' van Van Maerlant, "is de rijkst geïllustreerde die bewaard is gebleven". 750 jaar geleden illustreerde Van Maerlant deze bijbel met 159 miniaturen. Het is dus niet enkel de eerste Nederlandstalige bijbel, maar hij is ook goed bewaard gebleven.

Conservatiebehandeling

Toch werd een kwarteeuw geleden vastgesteld dat het bladgoud van de bijbel stilaan verging, "maar dankzij de steun van het Fonds Pastoor Manoël de la Serna van de Koning Boudewijnstichting kon KBR in 2014 een conservatiebehandeling opstarten met inzet van aangepaste technologie", benadrukt de Koninklijke Bibliotheek.

Het boek is vanaf 23 mei te bezichtigen in het KBR-museum in Brussel. Daarbij krijgt de Van Maerlant-bijbel het gezelschap van de 'Rijmbijbel' uit het Huis van het Boek en de 'Spiegel historiael' uit de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag. "Een unieke kans om deze verluchte Middelnederlandse topstukken samen te ontdekken", stelt de Koninklijke Bibliotheek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni