| Albert Einstein in Antwerpen op 28 maart 1933

Stad Brussel beloont vrouwelijke fotografen tijdens 'Germaine Van Parys'-wedstrijd

© Belga
15/12/2023

De stad Brussel zet vrouwelijke fotografen in de kijker met de gloednieuwe wedstrijd 'Women in photography - Germaine Van Parys'. De inschrijvingen voor de eerste editie zijn donderdag officieel geopend.

Op initiatief van schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) en het centrum voor fotojournalistiek Géopolis rijkt de wedstrijd twee prijzen uit: de 'Grote Prijs Germaine Van Parys', ter waarde van 8.000 euro, en de studentenprijs, ter waarde van 2.000 euro. Voor de eerste editie koos de organisatie het thema 'een blik op Brussel'. Kandidaten kunnen zich nog tot 29 februari 2024 aanmelden.

Germaine Van Parys was de eerste Belgische persfotografe. Met de wedstrijd wil Houba haar talent herdenken en het pad voortzetten dat Van Parys heeft gebaand, door vrouwen weer centraal te zetten in het vak.

Fotografie is lang het alleenrecht van mannen geweest, klinkt het in een persbericht. Het vrouwelijk oog werd daarbij onderschat. Dat moet worden gecompenseerd, vindt de schepen. Ze benadrukt de politieke betekenis van de prijs, die verder gaat dan het symbolische.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni