Stripfestival van Angoulême maakt selectie bekend

© Lewis Trondheim / 9e Art

Het gerenommeerde Internationale Stripfestival van Angoulême maakte gisteren de officiële selectie van zijn 48e editie bekend. Met veel oog voor vrouwelijke makers en hier en daar een Brusselse toets.

Ook de 48e editie van zowat het meest gerenommeerde stripfestival van Europa moet rekening houden met de pandemische tijden. Dat werd duidelijk tijdens de virtuele presentatie van het Internationale Stripfestival van Angoulême door kersverse codirecteurs Fred Felder en Sonia Déchamps, die in een knalroze, overbeschermende reflex schoten.

Voor het eerst in zijn geschiedenis verhuist het festival de altijd drukbezochte, publieke feestelijkheden van januari naar het begin van de zomer – van 24 tot en met 27 juni. De Fauves, de prijzen die het festival elk jaar aan oorspronkelijk en vertaalde Franstalige strips toekent, worden wel op 29 januari uitgereikt, in besloten gezelschap. De tentoonstelling van de Grand Prix-winnaar van de vorige editie – dit keer de Fransman Emmanuel Guibert, bekend van onder meer De oorlog van Alan en De fotograaf – maakt in het Musée d’Angoulême van 30 januari tot en met 27 juni de brug tussen beide momenten.

Aan het hoofd van de jury vinden we dit jaar Benoît Peeters, compagnon de route van onze Brusselse stripheld François Schuiten en medeschepper van de klassiek geworden reeks De Duistere Steden. Naar de Fauve d’Or, de Prix Spécial du Jury, de Prix Révélation, de Prix de la BD Alternative, de Prix de la Série, de Prix de l’Audace en de Prix du Public dingen 44 albums mee.

Behalve Rusty Brown van Chris Ware, Kent State van Derf Backderf, en – het is ooit anders geweest – nieuw werk van een hele resem hypergetalenteerde vrouwelijke makers als Lucrèce Andreae, Gabrielle Piquet, Lisa Mouchet, Maurane Mazars en Anne Simon, vinden we daarin ook wat Brusselse toetsen terug. Zoals Tobias Schalkens Eldorado, uitgegeven door de Brusselse striprebellen van Frémok en Sapiens. La naissance de l’humanité, het eerste deel van de stripadaptatie van Yuval Noah Harari’s megabestseller door Brusselse undergrounder David Vandermeulen en Daniel Casanave.

Ook het album Inséparables uit de populaire reeks Pico Bogue door moeder-zoonduo Dominique Roques en Alexis Dormal, en Léonie Bischoffs biografische strip Anaïs Nin dingen mee naar een prijs. En met het derde luik van Voyages en Égypte et en Nubie de Giambattista Belzoni is de Brusselse Geslepen Potlood Lucie Castel liefst voor de derde opeenvolgende keer geselecteerd voor de Fauves.

Maar er zijn ook de Prix du Patrimoine, de Fauve Polar SNCF, en de Prix Jeunesse. Daartussen ontwaren we onder meer Cécil et les objets cassés van de Brusselse Elodie Shanta, en De l’autre côté de la frontière van Jean-Luc Fromental en Brusselaar Philippe Berthet. Op 29 juni valt het verdict. Tot die tijd: geen paniek, lees eens een strip.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?