Gal Gerard Alsteens 2 BRUZZ ACTUA 1655

VUB gaat oeuvre van cartoonist GAL volledig digitaliseren

© Belga
17/02/2021

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) gaan samen met cartoonist en tekenaar Gerard Alsteens, beter bekend als GAL, zijn volledige oeuvre digitaliseren. Nadien zal het werk van GAL online beschikbaar zijn voor onderzoek, onderwijs en voor een breder publiek.

Cartoonist GAL is geen onbekende aan de VUB. In 2019 kreeg hij er een eredoctoraat voor zijn kritische oeuvre, dat een weerspiegeling is van zowel de Belgische als de wereldproblematieken. De digitalisering is in handen van het CAVA, een erkend landelijk archief dat het erfgoed van de VUB en van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap in Vlaanderen en Brussel verzamelt, bewaart en beheert.

Voor de digitalisering zal CAVA de scanapparatuur van de Nationale Plantentuin in Meise gebruiken. De gedigitaliseerde werken van GAL kunnen nadien ook online geraadpleegd worden en zijn daardoor beschikbaar voor onder meer onderzoek, onderwijs en voor een breder publiek.

Het oeuvre kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor onderzoeken binnen de politieke wetenschappen, kunstgeschiedenis en communicatiewetenschappen, maar ook om tentoonstellingen te maken rond maatschappelijke onderwerpen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni