VUB-student wint Gerrit Krol-literatuurprijs 2019

MA
© BRUZZ
17/06/2019
Updated: 17/06/2019 13.09u

Zito Ysenbaert (23) is de eerste winnaar van de Gerrit Krolprijs, de essaywedstrijd van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De student Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel liet met zijn inzending volgens de jury zien dat taal meer is dan een communicatiemiddel alleen. Hij schreef het beste Nederlandstalige essay over het thema ‘inclusiviteit’.

De Gerrit Krolprijs werd dit jaar in het leven geroepen door het Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de RUG om de aandacht te vestigen op het Nederlands als academische taal. Studenten van alle universiteiten uit het Nederlandse taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2.000 woorden.

In zijn essay benadrukt Zito Ysenbaert dat er altijd angst zal bestaan voor diversiteit, maar dat doet hij niet letterlijk. Hij laat de chaos plaatsmaken voor een kunstwerk, voor compositie, voor een nieuw verhaal en voor inclusiviteit van alles wat eerder onverenigbaar leek, zo oordeelde de jury.

'Verantwoordelijkheid bij lezer'

"De verantwoordelijkheid van de interpretatie van mijn essay ligt bij de lezer. Ik wou mijn mening niet verkondigen want dat zou te makkelijk zijn. Ik wil vooral dat mensen er voor zichzelf over nadenken", zegt Ysenbaert aan BRUZZ.

Vervolgens bepaalde een deskundige jury welke inzenders in aanmerking kwamen voor een nominatie, en werd de winnaar verkozen. De jury bestond uit Ellen Deckwitz (schrijfster), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen, schrijver en docent van het Talencentrum. Er werd gelet op originaliteit, stijl en talent voor vermaak. Het essay van Zito Ysenbaert is gepubliceerd op de literaire weblog Tzum.

De prijs die Ysenbaert won, is goed voor een bedrag van 2.000 euro. "Ik ga het niet meteen uitgeven. Het zorgt ervoor dat ik iets minder moet werken en mijn tijd kan besteden aan andere dingen zoals lezen en schrijven", vertelt Ysenbaert.

De prijs is vernoemd naar de in 2013 overleden Nederlandse dichter en schrijver Gerrit Krol.

zyto ysenbaert

Zito Ysenbaert (midden) is trotse winnaar van de Gerrit Krolprijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Expo, Literatuur, VUB, rug, gerrit krol

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni