| Jan Wallyn is klaar voor een nieuw hoofdstuk.

Zinnema zoekt nieuwe directeur: 'Mijn verhaal is verteld'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
04/10/2022

Na acht jaar scheiden de wegen van kunstencentrum Zinnema en directeur Jan Wallyn. "Ik heb het met veel liefde gedaan maar mijn verhaal is verteld", zegt Wallyn. Het Vlaams huis voor Amateurkunsten in Anderlecht gaat nu op zoek naar een nieuwe directeur.

"Ik maak nu plaats voor een nieuw hoofdstuk", zegt Wallyn, "zowel voor Zinnema als voor mezelf." Wallyn begon in 2014 als choreograaf en artistiek coördinator bij Zinnema. In 2018 werd Wallyn directeur.

Uit de kast

In die acht jaar onderging Zinnema tal van veranderingen. Een kantelpunt was het themajaar I Have A Dream, waarin stemmen uit verschillende diaspora het voortouw namen in een nomadisch programma, doorheen de stad. "Vroeger was er enkel een wit en Westers perspectief. Dat hebben we terecht in vraag gesteld, met meer participatie tot gevolg. Iets wat ik nu ook bij andere kunstenhuizen terugzie."

De wegen scheiden in vriendschap. "Veel artiesten zeggen dat Zinnema hun leven heeft veranderd, maar omgekeerd hebben ook zij mijn leven veranderd. "Het is bij Zinnema dat ik uit de kast ben gekomen als non-binair. Dat was vooral omdat ik me er veilig voelde, er een taal vond voor mijn identiteit en er ook vocaal over mocht zijn."

Muziek

Wat de ex-directeur nu gaat doen, weet Wallyn nog niet. Het laatste jaar heeft Jan hun eigen artistieke praktijk. "Ik heb een band opgericht: Walyn. We hebben al wel wat optredens, dus het zou best kunnen dat het die richting uitgaat. Vanmorgen ben ik voor het eerst opgestaan als werkloze (lacht). We zien wel wat er op mij afkomt."

Zinnema wil nu vooral verdergaan op hetzelfde elan, en zich blijven inspannen voor amateurkunsten met experimentele en innovatieve kijken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni