Zinnenprikkelend goed: Vijf keer Brussels Gallery Weekend

© Marguerite Humeau, bij galerij Clearing
| De Franse kunstenares Marguerite Humeau haalt de inspiratie uit het snijvlak van wetenschap en kunst

De Brusselse kunstgalerijen openen het nieuwe cultuurseizoen traditiegetrouw in het eerste weekend van september. BRUZZ selecteerde vijf shows die de zinnen prikkelen.

Het galerijlandschap van Brussel is bijzonder rijk. Voor kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstverzamelaars van over heel de wereld is Brussel een van de belangrijkste graadmeters van de hedendaagse kunstscene.

Het aanbod tijdens het Gallery Weekend is enorm. Wij selecteren vijf shows die zowel de zintuigen als de geest stimuleren.

1. Paul Thek (Jan Mot)

Het oeuvre van de in 1988 overleden Amerikaanse kunstenaar Paul Thek is niet vaak in Belgische galerijen te zien. De laatste keer dat er nog werk van de conceptuele kunstenaar te zien was, was in 1995. In deze show staan geen installaties van Thek, het werk waarvoor hij het bekendst is, maar wel een selectie etsen.

> I am, Am I?
tem 26 oktober

2. Oscar Tuazon (Dépendance)

Een enorme kachel. Dat is het centrale werk in de nieuwste expo van de Amerikaanse kunstenaar Oscar Tuazon. De sculptuur van architecturale dimensies domineert de ruimte. Tuazon speelt met materiaal, hij combineert rigide materialen met natuurlijke, maar ook met grootte en concept.

> Oscar Tuazon
tem 26 oktober

Oscar Tuazon
© Oscar Tuazon door Sven Laurent
| Een eerder werk van Oscar Tuazon (Untitled uit 2014) gezien in de galerij Dépendance. Tuazon combineert vaak natuurlijke met meer rigide materialen.

3. Marguerite Humeau (Clearing)

De galerij Clearing toont nieuw werk van de Franse kunstenares Marguuerite Humeau. Zij linkt in haar sculpturen wetenschappelijk onderzoek met een eigenzinnige kijk op de realiteit. Voor de tentoonstelling Mist haalde ze inspiratie uit de zee, of liever de kust. Ze onderzocht de tristesse van gestrande walvissen en dolfijnen, een zoektocht naar de flinterdunne lijn tussen leven en dood.

> MIST
tem 19 oktober

Marguerite Humeau
© Marguerite Humeau, bij galerij Clearing
| De Franse kunstenares Marguerite Humeau haalt de inspiratie uit het snijvlak van wetenschap en kunst

4. Matthew Lutz-Kinoy (Mendes Wood DM)

Een kunstwerk staat, zeker in een kunstgalerij, in verhouding tot de ruimte waarin het gepresenteerd wordt. Matthew Lutz-Kinoy ging ook letterlijk aan de slag met het interieur van de Braziliaanse galerij Mendes Wood, dat hij als een podium voor zijn schilderijen en sculpturen beschouwt. Denk aan marmeren maskers, keramieken schalen en grote homo-erotische schilderijen. Het is zijn eerste solo-tentoonstelling in deze galerij.

> Two Hands on Earth
tem 26 oktober

Matthew Lutz-Kinoy
© Mendes Wood DM São Paulo, Brussels, New York. Photo - Kristien Daem
| Het lichaam staat vaak centraal in het werk van Matthew Lutz-Kinoy.

5. The moment is eternity (QG Gallery)

QG Gallery presenteert een groepstentoonstelling van Duitse abstracte kunstenaars, die mee de Duitse kunstscene na de Tweede Wereldoorlog hebben vormgegeven. Er hangen schilderijen, installaties en sculpturen van onder meer Josef Alberts, Katharina Grosse en Gerhard Richter. Verwacht kleurrijke abstracties, kunst bevrijd van de grauwe oorlogsjaren.

> The moment is eternity - German Abstraction: past & present
tem 7 december, QG

Katharina Grosse
© QG Gallery, Katharina Grosse
| Katharina Grosse, Öhne titel, 2002, acrylic on paper, 101 x 66 cm

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?