Brussels Art Days

Brussels Gallery Weekend editie 2024 afgelast: 'Een verkleinde versie maakt geen kans'

© BRUZZ
30/05/2024
Updated: 30/05/2024 13.08u

Al 16 jaar organiseert de vzw Brussels Art Days het Brussels Gallery Weekend om de Brusselse kunstsector in de kijker te zetten. Het evenement lokt steevast duizenden bezoekers, maar zal dit jaar niet kunnen doorgaan. Dat kondigde de organisatie woensdag aan op sociale media.

“Verschillende redenen hebben tot deze beslissing geleid”, klinkt het bij organisator Brussels Art Days. “Onder meer de financiële situatie maakte het moeilijk om het evenement te organiseren met de kwaliteitsvoorwaarden die de vzw nastreeft.”

De organisatie verwijst daarbij naar de complexiteit van subsidieverwerving in een verkiezingsjaar, gekoppeld aan het huidige economische klimaat dat veel potentiële sponsors afschrikt. Daarbovenop maakte de forse uitgaven van de vzw – van het evenementen- en publieksmanagement tot communicatie en salarissen – verderdoen flink duurder.

84abbb24-brussels-art-days.jpg

Brussels Art Days

Concurrentie

Brussels Gallery Weekend vond de voorbije jaren steevast plaats in de tweede week van september. De bedoeling van het evenement is om de Brusselse galerijen bekend te maken bij het grote publiek. Tegelijk vormde de vierdaagse een gouden kans voor verzamelaars om unieke werken op de kop te tikken en opkomende trends te ontdekken, terwijl kunstenaars er een platform in zagen om hun werk te delen.

Het Gallery Weekend lokte steevast duizenden bezoekers naar de deelnemende galerijen, en kon ook op veel belangstelling rekenen van internationale media. Net om die reden zegt de organisatie dat een beperkte versie van het Gallery Weekend geen optie was. “Zo een verkleinde versie van het evenement zou bovendien niet opgewassen zijn tegen de hevige concurrentie van andere gelijktijdige evenementen in andere grote culturele steden”, gaat het verder.

“We steunen een andere non-profitorganisatie die geïnteresseerd is om het evenement over te nemen onder een nieuwe naam en met een nieuwe opzet”, klinkt het tot slot. “Dit betekent dat er binnenkort een nieuw initiatief zal ontstaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , Events & Festivals , Brussels Art Days , Brussels Gallery Weekend

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni