Een vorige editie van het Brussels Gallery Weekend.

Twee kunstcuratoren broeden op alternatief voor Brussels Gallery Weekend

Emmanuel Vanbrussel
31/05/2024

De kunstcuratoren Laure Decock en Evelyn Simons bereiden een najaarsevenement voor dat het geschrapte Brussels Gallery Weekend zou kunnen vervangen.

De vzw Brussels Art Days maakte donderdag bekend dat het Brussels Gallery Weekend komend najaar geschrapt wordt. Dat is een klap voor de Brusselse kunstgalerijsector.

Het jaarlijkse evenement was in september 2023 nog aan zijn zestiende opeenvolgende editie toe, met als doel de galerijen en hun exposerende kunstenaars bekend te maken bij het grote publiek. Er namen 45 kunstgalerijen deel aan het vierdaagse evenement.

De vzw hintte wel op een "nieuw initiatief", onder een nieuwe naam, dat mogelijk in de plaats komt.

BRUZZ ving op dat de curatoren Laure Decock en Evelyn Simons die alternatieve organisatie aan het voorbereiden zijn. Concrete informatie over het aantal deelnemende galerijen of de nieuwe naam wil het duo nog niet kwijt. Er komt mogelijk in de tweede helft van juni meer duidelijkheid.

Decock werkte eerder onder meer voor Wiels, het Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel. Simons was enkele jaren de drijvende kracht achter Generation Brussels, een onderdeel van het Brussels Gallery Weekend, en was ook curator van het festival Horst.

Overdracht mislukt

De vzw Brussels Art Days had gehoopt dat een andere vzw de intellectuele rechten op Brussels Gallery Weekend zou overkopen. Het gaat onder meer om de geregistreerde merknaam, de website en het Instagram-account. Een voorwaarde was wel dat de kandidaat-overnemer een groep galerijen moest vertegenwoordigen die minstens drie opeenvolgende jaren aan het Brussels Gallery Weekend hadden deelgenomen.

Het kwam in de periode april-mei tot gesprekken met geïnteresseerde partijen, maar een echt overnamebod kwam nooit op tafel. Vandaar dat de raad van bestuur van de vzw er op 29 mei definitief de stekker uittrok en een doorstart onder de huidige merknaam niet meer mogelijk is.

Het Brussels Gallery Weekend was het op een na oudste uit de reeks gelijkaardige evenementen in andere grote Europese steden. Alleen het Berlin Gallery Weekend (of Gallery Weekend Berlin) heeft meer jaren op de teller.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Brussels Gallery Weekend , Laure Decock , Evelyn Simons , Brussels Art Days

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni