Horst Festival trok dit weekend meer dan 10.000 bezoekers per dag

CD
© BRUZZ - Belga
08/05/2023
Updated: 08/05/2023 19.20u

Het kunst- en technofestival Horst op de Asiat-site in Vilvoorde ontving dit jaar gemiddeld 11.000 bezoekers per dag. Dat zegt organisator Jochem Daelman, die na de succesvolle editie alvast vooruitblikt. "We hebben de ambitie om binnen twee jaar naar de overkant van het water uit te breiden."

Van 5 tot 7 mei konden festivalgangers genieten van een combinatie van kunst, muziek en architectuur op Horst Arts & Music Festival. "Vrijdag en zaterdag hadden we ongeveer 11.000 bezoekers per dag. Zondag waren het er ongeveer 9.500", zegt Daelman. "Dat is een groei in vergelijking met vorig jaar, waarbij we dagelijks gemiddeld 9.500 bezoekers ontvingen."

Ongeveer 25 procent van de bezoekers kwamen uit het buitenland. "In totaal hadden we bezoekers uit 33 landen, vooral uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk", zegt Daelman.

Zo'n 140 dj's gaven er het beste van zichzelf. De aftrap werd vrijdag gegeven door Mabi'Ish en Ben Kamal. Enkele headliners waren Job Jobse, SASS, Nosedrip, DTM Funk, Bjeor, Alia, Walrus en S-Candalo.

"Het is supergoed verlopen", zegt Daelman. "We hebben veel positieve reacties gekregen, zowel van de artiesten als van het publiek. Het is ook net alsof we op een kantelpunt zitten. We hebben veel tijd nodig gehad om een echte community te bouwen, en dat lijkt nu echt te renderen."

Uitbreiding

Negen jaar geleden startte het festival aan het domein van het Kasteel van Horst in Holsbeek, maar op de Asiat-site komt Horst helemaal tot zijn recht. "We hebben de limiet van het terrein wel bereikt", zegt Daelman. "We hebben daarom de ambitie om binnen twee jaar naar de overkant van het water uit te breiden. We zouden daar een park bouwen en dat via een brug toegankelijk maken."

Volgend jaar is het de tiende editie van Horst. Om dat te vieren bereidt de organisatie een nieuw clubconcept voor op het terrein. "Van eind oktober tot en met maart gaan we zo'n twintig clubavonden op het terrein organiseren. Deze zomer kondigen we meer details aan", zegt Daelman. Het festival zal volgend jaar ook in mei en op dezelfde manier plaatsvinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni