| EARTHGANG

Review | EARTHGANG op Couleur Café: de kleurrijkste hiphoptandem

Tom Peeters
© BRUZZ
25/06/2023

Atlanta bracht ons OutKast, en nu klopt EARTHGANG aan om de stad wederom op de hiphopkaart te zetten. Met een tomeloze energie en veel positivisme.

Niet alleen hun outfits - beige, groen, purper - waren een bonte blend. Ook hun hiphop laat zich niet zomaar in een korset steken, met funky zijwegen naar trap, soul en zelfs gospel.

Zij aan zij namen Olu aka Johnny Venus en WowGr8 aka Doctor Dot afwisselend de rap- en zanglijnen voor hun rekening. Speels waar het kon, snerend waar het moest.

Was het de zon die wat gaan liggen was of de aanstekelijke vibes op het podium, maar plots had het door de hitte murw geslagen publiek opnieuw energie. Armen gingen van links naar rechts, en de roep ‘When I say Earth, you all say Gang,’ werd algauw meer dan een gimmick.

Whassup Sam?

Vooral éne Sam zal zich dit concert nog lang heugen, nadat hij eruit was gepikt door het duo. ‘Whassup Sam? What’s popping Sam?,’ klonk het uit de mond van het hele Groentheater.

De setlist putte vooral uit de recente albums Mirrorland, na een hoop ep’s en twee mixtapes hun officiële debuut, en opvolger Ghetto Gods, en werd aangevuld met tracks van hun collectief Spillage Village en uit compilaties van het Dreamville-label.

Verschillende karakters

Ons zal vooral de fraaie tandem ‘This Side’/‘Stuck’ bijblijven. Op de eerst track toonde Dot zijn zangkwaliteiten, op het tweede zijn succulente rapskills. Op het op een krakende triphopbeat ingezette ‘Meditate’ maakte Venus daarna meteen duidelijk niet te moeten onderdoen. Het nummer over rassendiscriminatie sloeg spijkers met koppen: ‘Looking for peace in America / Looking for peace when I stare at you’.

Het duo slaagde er vooral in hun verschillende karakters uit te buiten, en schakelde voor het tweede deel van de set nog een versnelling hoger. Daarna was het handjes schudden en nam de dj opnieuw over.

Couleur Café 2023

Op 23, 24 en 25 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni